RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knalle fugler, små de er


SMÅVOKST DELIKATESSE: Vaktel "Panzanella"
SMÅVOKST DELIKATESSE: Vaktel "Panzanella"
Før var vaktler forbeholdt adelen. Nå blir de knøttsmå hønsefuglene alt opp også i Norge.

Vakteloppskrifter har hørt hjemme i de fleste kulinariske storverk, fra Escoffier og Schønberg Erken til Larousse og Ali-Bab. Mange forbinder denne delikatessen med "Babettes gjestebud", hvor filmens hovedperson bestiller et bur fullt av levende vaktler til sin storstilte middag. Vaktler har gjerne blitt behandlet som det reneste gull og tidvis fylt både med gåselever og trøfler. Nå må man ikke lenger være adelig for å ha tilgang på denne nytelsen.

På Tysvær i Rogaland ligger Vaktelgården, som driver oppdrett på vaktler. De selges ribbet og

klare til bruk, i en rekke delikatessebutikker og velassorterte supermarkeder. Vaktlene er lette å jobbe med og smaker helt himmelsk. De kan beskrives som en blanding av god maiskylling og mild due. Fuglene kan bli opptil 18 centimeter lange og veier normalt 70-135 gram. Det er vanlig å beregne én vaktel per person. Dersom det er til en forrett, kan du nøye deg med en halv vaktel per spisegjest.

På min mors gård har hun bygd et stort fuglebur med masse prydfugler. Jeg prøver stadig å overtale henne til å skaffe seg noen vaktler, siden jeg mener en gård bør ha nyttige dyr og ikke dyr til pynt. Men hun mener de er kjedelige å se på, dessuten labber de bare rundt på bakken. Jeg får vel heller drømme om min egen gård med et par dusin klukkende, eggleggende vaktler og noen snøftende, lykkelige griser.

Vaktelens anatomi er som de fleste fuglers: To gode brystfileter og to flotte lår som kan serveres saftige og sprø. Skrog, vinger og hals gir en fantastisk kraft. Vaktelen må ikke overstekes, da blir den tørr og kjedelig. Ukens variant er veldig lett og sommerlig akkompagnert av en toscansk brødsalat som kalles panzanella.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere