RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kokevarsel: Områdene som er røde får drikkevann fra Maridalsvannet. Er du i tvil kok drikkevannet likevel.
Kokevarsel: Områdene som er røde får drikkevann fra Maridalsvannet. Er du i tvil kok drikkevannet likevel.

Kok drikkevannet

Vannprøver tatt tirsdag viste små spor av giardia-parasitter i drikkevannet. Oslo kommune ber derfor befolkningen koke drikkevannet.

Oslo: Alle husstander som har Maridalsvannet som drikkevannskilde bør koke drikkevannet i minimum tre minutter. Oslo kommune gikk ut med advarselen onsdag morgen klokken 06.

De husstandene som får vannet sitt fra Skullerud Vannrenseanlegg trenger ikke koke drikkevannet, da det ikke er påvist bakterier her. Dette gjelder Bydel Søndre Nordstrand, sørvestre del av Bydel Østensjø og mesteparten av Bydel Nordstrand.

Parasittene som er funnet, er av typene giardia og cryptosporidium. Det er snakk om et lite antall, og det er usikkert om dette kan gi sykdom hos mennesker.

Vi vet ikke helt om de parasittene som er funnet angriper mennesker. Giardia og cryptosporidium finnes i mange utgaver og noen av dem gir bare sykdom på mennesker. Vi må nå ta flere prøver for å finne ut om disse er av den typen som kan gi sykdom hos mennesker, sier kommuneoverlege Eilif Rytter til Dagbladet.no.

Symptomene fra de to parasittene er kraftig diaré, magekramper, oppkast og oppstøt som gjerne er illeluktende.

I verste fall kan folk bli relativt dårlige. Hvis man får slike symptomer bør man oppsøke lege, sier Rytter til Dagbladet.no.

Nye vannprøver fra Maridalsvannet vil tidligst i morgen ettermiddag vise hvor alvorlig forekomstene av giardia-parasitter er. Derfor bør du koke alt vann som skal brukes til mat, drikke og tannpuss i minimum to dager.

Maridalsvannet vannrenseanlegg ble bygget i 1972 og et nytt oppgradert anlegg skal etter planen stå ferdig i mai til neste år. Mattilsynet anbefaler samtidig at all virksomhet som lager eller omsetter næringsmidler, sørger for tilstrekkelig varmebehandling av vann som brukes i matvarer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere