RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kokkvold om ytringsfrihet

– Dette må være fremmøterekord her på eldresenteret, sa en tydelig fornøyd Wenche Wangen, mens hun ønsket generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, velkommen.

RØA: – Jeg får stadig forespørsler om å snakke om presseetikk og ytringsfrihet for ulike grupper mennesker. I mange tilfeller må jeg takke nei, grunnet at jeg rett og slett ikke har tid. Første gang jeg fikk forespørsel fra et eldresenter må jeg innrømme at jeg var litt skeptisk. Tanken som slo meg var «i hvilken tilstand er de?», humret Kokkvold, mens raskt han understrekte at han nå setter stor pris på å holde foredrag for eldre.

– Jeg sier som min gode venn Henrik Syse, som også foretrekker et eldre publikum. «Det er færre som sover blant dem enn på Blindern».

Sterk overbevisning

Tittelen på Kokkvolds foredrag på Røa eldresenter var «Ytringsfrihet - retten til å si det andre ikke liker». Og var det noe man satt igjen med i etterkant var det nettopp Kokkvolds sterke overbevisning om verne om vår rett til å ytre oss fritt samt å ivareta menneskeverdet.

– Alle mennesker skal ha rett til å uttrykke seg i ord og bilder uten at de risikerer å bli drept, sa Kokkvold.

Og han har kjempet en stund. I sin tidlige karriere jobbet Kokkvold som journalist i utenriksredaksjonen i Arbeiderbladet, nå Dagsavisen. Senere som utenriksredaktør (1984–1991) og redaktør (1991–1996) i samme avis. Han har vært leder for Pressens Faglige Utvalg (1994–1996), og i 1996 etterfulgte han Gunnar Gran som generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Kvalifisert angrep

Debatten rundt fjerningen av blasfemiparagrafen i 2009 og forslaget om en ny høyst levende straffelov, har vært viktige saker for Kokkvold. «I stedet skal rasismeparagrafen utvides til å gjelde hatefulle ytringer slik at den omfatter kvalifiserte angrep på religion eller livssyn», skiver Vårt Land 19. desember 2008.

– Forslaget ble trukket tilbake, og det gjorde meg glad. Det kan ikke være opp til den krenkede å bestemme hvor grensen skal gå, sa Kokkvold.

– Kompromissløs

Med ønske om å trekke frem andre historiske mennesker som har kjempet innblitt for yttringsfriheten, satt Kokkvold fokus på Torgny Segerstedt (1876-1945).

– Han er for meg den største redaktøren, kompromissløs og fri i måten han uttrykte sine tanker. Han var en stridsmann i redaktørstolen, sa Kokkvold.

Fra 1917-45 var Torny Segerstedt sjefsredaktør for Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Segerstedt ble særlig kjent før og under 2. verdenskrig som en markant motstander av Hitler og nazismen.

– Allerede to dager etter at Hitler kom til makten fordømte Segerstedt dette på lederplass. Han mente dette var en fornærmelse mot menneskeheten, sa Kokkvold.

Skyld rettes

Etter å ha vært innom Muhammed-striden og gitt klart uttrykk for at han mente det var urettferdig at redaktør Vebjørn K. Selbekk i sin tid fikk skylden, gikk Kokkvold over til spørsmål fra salen. Noe over tiden, men med et svært fornøyd publikum i salen, takket han for seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere