*Nettavisen* Nyheter.

Kollmila tilbake etter 32 år

MILKLARE: Disse Koll IL-løperne har allerede meldt seg på - Elise Skjelland (14) til venstre “liker mye nedover”, Kjetil Stuge Bånerud (14), i midten, tror “at det kan bli litt tull nedover”, og Mari Nordhagan Hamran (14) “er glad det er skøyting, for det går fortere”. FOTO: Koll IL Foto: FOTO: Koll IL

Koll IL har børstet snø av “Kollmila”. – Eneste 10 kilometers renn i Oslo omegn for de unge, ifølge Hans Olav Hamran.

Klikk på bildet for å forstørre.

GLAD: Langrennssjefen i Koll IL, Hans Olav Hamran er veldig glad og fornøyd med at Kollmila nå er tilbake i løypene. FOTO: Arkiv

KRINGSJÅ: Etter 32 år i skuffen er det lørdag 11. februar igjen klart for “Kollmila”.– Men traséen er lagt litt om, den “gamle” lysløypa egner seg ikke for 500 ungdommer i flokk og i full fart nedover, sier idrettslagets Hans Olav Hamran.

Og innovative Koll har til og med filmet hele den nye traséen, med kamera skrudd fast i skiene – ett fremover og ett bakover.

– Artig vinkel! Filmen er laget for at deltagerne kan få detaljer om løypa, men videoen er jo også med på å vise hvor utrolig kult det er å gå langrenn!

Ikke via Ullevålseter

Tidligere trasé var fra Frognersetern, via Ullevålseter og ned til Sognsvann, den nye traséen har samme utgangspunkt, men over til Sognsvann, via Lynsløyfa, og i mål ved Kringsjå skole.

– Veldig gøy at vi har fått til dette - nesten som å finne igjen en gammel gjenstand på loftet, og som man tror man har kastet!, sier Hamran.

På 70-tallet fikk Koll dispensasjon for et ungdomsrenn på 10 kilometer, vanligvis er makslengden halvparten, forutsatt at start var høyere enn målgang.

– Og få steder egnet seg vel bedre enn nettopp denne strekningen. Men så kom noen dårlige snøår. Langrennsinteressen dalte, og 1980 var siste året Kollmila ble arrangert.

Et “annerledes skirenn”

– Men blant annet har flere foreldre vært på oss og spurt om vi ikke kan dra i gang mila igjen. Unge som trener ski har ofte en fantastisk teknikk, og i denne løypa blir det mulig å få vist den frem, i kombinasjon med god kondisjon. Med så mye utforkjøring blir det absolutt et “annerledes skirenn”, ifølge Hamran.

Og det er flere kjente idrettsnavn i de gamle resultatlistene.

– Og rennet var også et historisk oppgjør mellom klubbene Heming, Lyn, Koll, Nydalen og Ready. Og hvem blir best i år?

En travel lørdag

For de minste blir det “Koll” Halvmila (6-11 år) som går ned Måneskinsløypa. Og det stopper ikke der, samme lørdag arrangerer også Koll, for andre gang, Nordberg Grand Prix Skifestival for de utviklingshemmede. Laget har også en egen gruppe for utviklingshemmede, Team Milslukern.

– Arrangementet i fjor var en stor suksess, og gjennom å arrangere rennet samme dag håper å få til en stort publikum. Det fortjener virkelig dette rennet, sier Hamran.

Ved påmelding til Kollmila med mer, gjelder førstemann til “langrennsmølla”!

Mer info og påmelding her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.