RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kom til Norge for å robbe folk for mobiltelefoner

SAMARBEIDER: Her forbereder de tre rumenerne seg på å stjele fra en 27 år gammel kvinne på en buss i Oslo i sommer. Nå er de dømt for ytterligere 14 mobiltyverier. Foto: Politiet
SAMARBEIDER: Her forbereder de tre rumenerne seg på å stjele fra en 27 år gammel kvinne på en buss i Oslo i sommer. Nå er de dømt for ytterligere 14 mobiltyverier. Foto: Politiet
Sist oppdatert:
Bande dømt to ganger i sommer.

På ti dager i juni stjal de tre rumenerne 14 mobiltelefoner fra passasjerer på busser og trikker i Oslo.

Dette er den andre dommen banden har fått for ugjerninger utført i Oslo i juni.

I en fersk dom fra Oslo tingrett kommer det fram at de tre mennene samarbeidet om tyveriene ved at to av dem hadde i oppgave å distrahere offeret, mens tredjemann stjal fra vesker og lommer.

Da de tre møtte i retten denne uken erkjente samtlige straffskyld. 

 Ifølge de tre domfelte skal de forgjeves ha søkt om arbeid i Norge, før de begynte å stjele. Det tror ikke retten på. Retten mener at banden kom til landet med hensikt å stjele.

Ikke trodd av retten
I avhør har de alle forklart at de hadde tenkt seg tilbake til Romania dagen etter at de ble pågrepet.

Banden kom til Norge omtrent samtidig som tyveriene begynte. Da de ble tatt, fant politiet alle 14 mobiltelefoner i en bag som var innelåst i en oppbevaringsboks på Oslo bussterminal.

«Basert på at de siktede hadde en ikke ubetydelig sum penger da de ble pågrepet kan det etter rettens syn utelukkes at de tre var i noen nødssituasjon som tvang dem til kriminalitet», står det i dommen. 

- Hadde roller
Retten mener banden framstår som profesjonell.

«Tyveriene fremstår også som forholdsvis profesjonelle. Retten viser til at det var 3 stykker om tyveriene, og at to hadde rolle for å distrahere ofrene mens en borttok mobiltelefonene. Tyveriene hadde også stor hyppighet og stort omfang».

Retten påpeker også at det å bli frastjålet en mobiltelefon skaper stor ubeleilighet for ofrene.

Som grunnlag for domfellelsen legger retten til grunn at det dreier seg om «profesjonelle lommetyverier begått systematisk og med formål å livnære seg av virksomheten, begått på offentlige steder der behovet for trygghet er stort. Slike tyverier er et stort samfunnsproblem».

At alle de tiltalte erkjente forholdene da de ble avhørt første gang gir dem en strafferabatt på en tredjedel. Ni måneders fengsel fant retten som passende for samtlige.

To av dem vedtok dommen på stedet, mens tredjemann har tatt betenkningstid.

Allerede dømtfor tyveri
Dette var den andre dommen mot de tre rumenerne. I slutten av juni ble de dømt til 70 dagers fengsel for grovt tyveri etter at de stjal mobiltelefonen og lommeboka til en 27 år gammel kvinne på en buss i Oslo.

Den dommen har de nå sonet ferdig. 

«Det vises til at de var tre om tyveriet hvoretter de fremstår som at de alle tre har egne roller under tyveriet. Det vises til at de omringer fornærmede, slik at hun blir utsatt for trengsel, videre at det hindrer innsyn fra øvrigheten», ble det skrevet i dommen fra juni.

Til ABC Nyheter sa kvinnen den gangen at hun ikke merket at hun hadde blitt robbet før hun gikk av bussen.

– Jeg trodde det var ganske fullt på bussen ettersom tre stykker sto så tett inntil meg, sa 27-åringen til nettstedet.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere