RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KOMMENTAR: Den store skjønnheten


«Trærne møtes i et såkalt midtpunkt og strekker seg mot himmelen.»
«Trærne møtes i et såkalt midtpunkt og strekker seg mot himmelen.» Foto: Foto: Hans Fredrik Sunde (2012)

Bak et såpass omfattende begrep som skjønnhet gjemmer det seg så mangt. Kragebeinene hennes i flimrende stearinlys, lyden av bølgeslag et sted langt unna alt og din første ordentlige og store kjærlighet.

Det finnes minimalistiske og ubeskrivelig store skjønnheter i livet, døden og hverdagen. Men den genuint største skjønnheten av dem alle er det ingen hemmelighet hva er.

Etter å ha kommet tilbake fra en fire dagers tur til Roma fikk jeg en oppgave til prøveeksamen. Temaet er skjønnhet. Hjernen min går på full gass, jeg vil formidle nytenkende og aktuelle budskap. Jeg vil skrive en helhetlig og god tekst, gjøre læreren like tilfredsstilt som den fremtidige versjonen av meg.

Kombinasjonen av å være lukket inne mellom fire vegger og å bli inspirert har aldri fungert for meg. Så jeg ringer Farmor på vei ut døra for inspirasjon – på veien til mitt aller beste favorittsted av dem alle – på toppen av Vår Frelsers Gravlund.

«Hva er skjønnhet, Farmor?»

Smilet hennes er merkbart gjennom telefonlinja.

LES OGSÅ: Tanker fra en overtenkende hjerne

«Pussig du nevner det», svarer hun.

«Jeg er faktisk vitne til den største av de alle i nettopp dette sekund. Solstråler leker seg mellom nye spirende trær, bakken er dekorert av hvitveis og fuglene har deres rutinerte kveldskonsert for dem som er innstilt på å lytte.»

Visuell skjønnhet. Hva avgjør om noe er vakkert for de som ikke er i stand til å se?

At jeg kunne være så sanseblind. Tanken på å i det hele tatt skrive om noe så ordinært som den fjerde statsmakt sitt pompøse forsøk på å virke interessante ved å undertrykke selvfølelsen til den største delen av befolkningen. Å få friske, velfødde mennesker til å føle seg som misfostrede perfeksjonerte labbetusser ved å photoshoppe hvert eneste synlige hudlag.

LES OGSÅ: «Kan vi tenke oss en situasjon der NFF ikke støtter Nei til rasisme?»

Ordene som her fremkommer er min protest om å forbinde dette med skjønnhet.

Trærne møtes i et såkalt midtpunkt og strekker seg mot himmelen. Det er ikke en eneste skykladd å skue. Vinden hvisker lydløse, men meningsfulle ord inn i øregangene og ettermiddagssolen kjærtegner huden på armene.

Døden omringer meg, dekorerte stener i jorden oppsummerer fortidens navn og kirkeklokkene er nåtidens eneste påminnelse om at tiden er i konstant bevegelse. Så skjønt.

Har du lest boka Vi er en del av jorden? Det er Høvding Seattle sin tale i 1854 til president Pierce som ønsket å kjøpe indianerens jord. «Dette vet vi: jorden tilhører ikke mennesket. Mennesket tilhører jorden. Alt henger sammen, slik blodet forener familien. Alt henger sammen. Mennesket vevde ikke livet, vi er bare tråd i veven. Alt vi gjør mot veven, gjør vi mot oss selv.»

Tilstanden, gresset og måkeskrik. De har alle en ting til felles, slik som alt annet på denne jordkloden. De er relative. Denne teksten oppsummerer ikke alle tonnene olje vi har sølt ut i havet, eller Hubba Bubbaen som kveler spurvene og kjøttmeisene i Hvervenbukta. Tvert i mot.

LES OGSÅ: «Jeg er gråten nær – provosert til randen»

Dette er ord som kommer fra en meget ung og våken kvinnes indre. Ord om nåtiden, valsedansende trær, barnelatter og vinger som legger seg i vinden. Dette er ingen fortelling om noe som å pleide å være. Dette er der pennen stryker papiret nøyaktig nå. Hvilken side ønsker du å befinne deg på?

Begrepet skjønnhet omringer det uendelige: Åndedrag, løgner, kjærlighet, gravsteiner og soloppganger.

Av alle de små settingene som får oss til å ta oss selv i å kjenne på tilværelsen – kanskje smile litt til og med. Hvordan er jeg – nei, ikke jeg, men vi – i stand til å gjøre noe slikt? Å ikke være i stand til å sanse, føle, høre, lukte og se det åpenbare? Å ta den største skjønnheten av de alle for gitt. Jeg snakker ikke om noe eller noen andre ringere enn Moder Jord.

Ylva Vendela Ullahammer Bordsenius,
Elev ved Bjørnholt vgs. og journalist i dittOslos ungdomsredaksjon

Les mer fra dittOslos ungdomsredaksjon her!
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere