Kommentar: En vegg av kjærlighet

Vi må bruke rettssaken til å minne oss selv om de verdiene vi snakket varmt om etter at terroren rammet, skriver nyhetsredaktør Hege Bjørnsdatter Braaten

Vi må bruke rettssaken til å minne oss selv om de verdiene vi snakket varmt om etter at terroren rammet, skriver nyhetsredaktør Hege Bjørnsdatter Braaten Foto: Arkivfoto: Tore Bollingmo

Ansvarlig redaktør Tore Bollingmo

Hvis det var ønsket om revolusjon, om å forandre Norge, som lå bak den vanvittige terrorhandlingen fredag, så har det norske folk gitt svar på tiltale. Å gå gjennom rosetoget i Oslo sentrum i kveld var som å gå gjennom en vegg av kjærlighet og respekt. Vi som var der glemmer det aldri.

Å forstå hatet som ligger bak massedrap på barn og unge, å forstå hva som ligger bak ønsket om å frata en hel generasjon tryggheten, er ikke mulig. Det er ikke en fremmed kultur som har avlet frem en person med dette hatet, det er en av våre «egne» som har forsvunnet inn i en forskrudd virkelighetsoppfatning. Næret av hatefulle teorier på internett, og et brennende ønske om å bli husket for all fremtid, vokste planene frem hos en person som ikke ga seg før den vanvittige udåden var gjennomført. Det er en så stor ondskap at det er ikke mulig å fatte.

Hele Norge er rammet av at noen av våre flotteste barn og unge er brutalt myrdet, og traumene som andre på Utøya opplevde er krigstraumer som mange må leve med resten av sitt liv. Etter Oslo-bomben står det også mange familier tilbake i stor sorg. Men i dag viste et samlet norsk folk at vi lar ingen ta fra oss våre verdier. Vi svarer ikke med vold eller hat.

Et rosetog samlet alt som kunne krype og gå i hovedstaden, Oslo var til slutt så full av mennesker som ville vise kjærlighet og respekt, at toget kort og godt ikke lot seg gjennomføre. Men den massive markeringen, de sterke appelene, rosene holdt opp mot himmelen og allsangen «Til ungdommen» fortalte alt.

Vi er villig til å stå opp for de verdiene som er viktige for oss, og det er respekten for ukrenkelig menneskeverd og for at politikk aldri skal handle om vold. Hvil i fred alle som mistet livet i fredagens terror. Må dere aldri bli glemt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.