RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den skipsliknende stasjonen skissert på Fornebulandet blir neppe realisert så raskt som Knut Arild Hareide trodde. Bilde: PLACEBO EFFECTS for Ruter
Den skipsliknende stasjonen skissert på Fornebulandet blir neppe realisert så raskt som Knut Arild Hareide trodde. Bilde: PLACEBO EFFECTS for Ruter

KOMMENTAR: «Fornebubanen – raskest mulig brutte valgløfte?»

Knut Arild Hareide, media, politikere i og utenfor regjeringspartiene, beboere i Oslo og Bærum trodde fullt og fast på utbygging av Fornebubanen i denne regjeringsperioden. Nå har samferdselsminister, Ketil Solvik-Olsen, definert uttrykket «raskest mulig» som tiden det tar å få en bane på plass uten å tidfeste det. Ikke så overraskende egentlig. Og som han sa i NRKs Dagsnytt 18, det er urimelig at han som Frper må svare på noe som en Krfer har sagt på Fornebu.

I starten av valgkampen sto altså partilederne fra Høyre, Frp, Venstre og KrF på et forblåst Fornebu og lanserte det første konkrete valgløftet med brask og bram, nemlig planene for Fornebubanen. En frisk og glad Knut Arild Hareide ville vise at de mente alvor når de snakket om begrepet «raskest mulig» og la til at dette var en viktig symbolsak. Kanskje kunne det bli byggestart allerede i 2015 med fullføring i løpet av noen få år. HANDLEKRAFT skrev vi på blokka med store bokstaver.

Se Hareides uttalelse i NRK Dagsrevyen

Ingen så at Siv Jensen eller Erna Solberg nappet han i ermet og sa, du får snakke for deg selv. De naive journalistene skrev spalte opp og spalte ned om handlekraft, tidshorisonter inkludert prompte utbygging, uten å bry seg om det som sto i samarbeidsavtalen som Solvik-Olsen viser til. Der står det jo bare at utbyggingen skal settes i gang raskest mulig og at et regjeringsskifte betyr bygging av Fornebubanen i et utbyggingsselskap med støtte av statlige midler.

Det blir litt som å være en kompisgjeng som tar på seg jobben å rydde opp i et lokale etter en annen gjeng om de får disponere lokalet. Ryddingen skal skje så raskt som mulig. En av de ivrigste og troskyldigste av gutta lover at de skal starte med en gang og være ferdig i løpet av noen timer. Kompisene nikker og alle er i godt humør med tanke på å få disponere lokalet. Det skjer veldig lite i lokalet og gjengen får underveis en ny leder. Han sier at de hadde så mye lekser de ikke hadde regnet med, så derfor tar det litt tid, men lokalet skal ryddes så raskt som overhodet mulig. Han som lovet at det skulle skje i løpet av noen timer kan man ikke regne med. Han er ikke med i gjengen en gang lenger.

Er det noen som har hørt at for eksempel Solvik-Olsen eller noen andre modifisere eller på noe tidspunkt si at Hareides utsagn kun var Hareides egne ønsker og ambisjoner. I denne sammenheng blir altså Hareide en troskyldig gutt som prøver å gi begrepet «raskest mulig» et innhold. Han snakker da mot de andres bedre vitende, mens vi på sidelinjen føler oss lurt. Enkelte erfarne politikere fra regjeringspartiet Høyre føler seg også lurt, noe som gjør følelsen av å bli lurt litt lettere. Det kan likne på forsikringsselskapene som tilbyr fullkasko på bilen som ifølge reklameteksten dekker absolutt alt. Men overraskelsen kommer med det reelle innholdet som ligger i den lille skriften med kronglete forutsetninger.

Mange hadde ventet seg en handlekraftig samferdselsminister fra Frp som skulle uttale seg om Fornebubanen. Nå skal det komme bane, koste hva det koste vil. Litt som når man er i opposisjon. Men så var det dette med byråkratiet da. De steller blant annet med noe som heter reguleringsplaner. Det var det ingen som hadde tenkt på før partilederne løp hodeløse rundt på Fornebulandet. Mange trodde nok at når det kom penger på bordet var det bare å bore tunnel og legge skinner fra Majorstua til Fornebu.

Les også: Fornebubanen kommer

Nå har Solvik-Olsen sett at slike byråkratiske ting tar tid, men heldigvis har han oppdaget at Oslo er godt i gang med reguleringsarbeidet. Da kan det kanskje bli byggestart før 2018 likevel, eller kanskje ikke. Prosessen kan ta tid og kanskje det står en opposisjonsgjeng før neste valg ute på Fornebu og sier, nei dette tar altfor lang tid. Vi har en løsning som er bedre og mer samfunnsøkonomisk. Vi kan love at det blir en raskest mulig løsning med oss i regjeringskontorene.

Hareide, du turte, men tapte. Du ble opplevd som en politiker som ville gi et valgløfte innhold, men ble til slutt bare en Krf-er med for store ønsker og med for høye ambisjoner i Solvik-Olsens øyne. Som fotballentusiast minner det om managere eller landslagsledere som lager konkrete tidshorisonter for når laget skal kvalifisere seg til sluttspill. De som er mer forsiktige sier at de skal sørge for at laget vil kvalifisere seg «raskest mulig» og det er nøyaktig den tiden det tar. Jeg håper vi kommer til fotball-VM i 2018 eller en annen gang og at jeg kan sitte på Fornebubanen og lese om det, helst raskest mulig.

Vidar Bakken, journalist i dittOslo

Les også: Fornebubanen en forutsetning for utvikling av Skøyen
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere