*Nettavisen* Nyheter.

Kommentar: Forskjellen mellom topp eller flopp for Vålerenga

Trener Kjetil Rekdal i samtale med Vålerenga-troppen på trening etter kampen som Vålerenga tapte 3-1. Foto: Christian Haksø

Vålerenga er tilbake på norsk jord etter en drøy uke på treningsleir i Tyrkia. Der var dittOslo med, noe som ga oss en unik mulighet til å følge laget ekstremt tett en hel uke. Her er mine tanker om oppholdet og litt om hva som må til for at Vålerenga skal lykkes i 2014.

Les også: Dagbok fra Vålerengas treningsleir i Tyrkia

I en uke har jeg nå fulgt Vålerenga tettere enn jeg trodde var mulig. Støtteapparat og spillere var overraskende imøtekommende. Jeg merket ingen med primadonnanykker, men snille og høflige spillere. På gresset ble derimot tonen en annen. Morten Berre er det råeste eksemplet. Snill som et lam utenfor banen, men på gresset blir han en «demon».

Se Vålerenga mot Stabæk direkte her

Hardkjør

På treningene drillet trener Kjetil Rekdal struktur både i forsvar og angrep. Under øktene 11 mot 11 stoppet han spill, forklarte og gestikulerte. I de korte drikkepausene diskuterte spillerne på grensen til krangel. Tydelig tegn på engasjement og vilje.

Det var merkbart at Rekdal har trent gutta meget hardt etter nyttår. I år kan ikke Rekdal klage på at spillere er i dårlig form. Jeg forventer Vålerenga-spillere som orker mer denne sesongen. Flere av spillerne fortalte at de allerede merket hardkjøret – noe treningskampene (som du kan se i opptak på dittOslo.no) til tider bar preg av. I treningskampene brukte Rekdal formasjonene 4-2-3-1 og 4-3-3 som brått ble 4-5-1 i etablert forsvar. Med de nye spillerkjøpene, er det ganske sikkert at Rekdal foretrekker tre i midten. Mot Shanon Bellmare slet Vålerenga kraftig mot kvikke og bevegelige japanere, som presset høyt og byttet plasser ofte. Mot ungarske Diosgyor styrte Enga kampen, selv om ungarerne var farlig frempå flere ganger. Forsvarsspillet til Vålerenga kan bli deres akilleshæl også i 2014.

En treningsleir kan være balsam for samholdet i en tropp. Det hender at klubber i Europa også tar turen til varme strøk midt i sesong for å terpe på defensiv/offensiv struktur, samt bedre miljøet i troppen. Støtteapparatet i Vålerenga var klare på at miljøet i dagens tropp er bedre enn på veldig mange år – noe jeg selv merket på humøret og tonen til spillerne. Sammensetning av spillertyper og aldersfordeling er nok noen av grunnene.

Vålerenga har som flere av klubbene i Tippeligaen fått en ny og brutal økonomisk hverdag. Kostnader må kuttes, siden inntektene ikke er som forventet. Dette har medført at Enga nærmest har gjennomført en overhaling av troppen. Det er slutt på spillerkjøp til flere millioner, mens kjøp av unge spillere på utgående kontrakt er den nye rettesnoren. Og til alle fans som skriker etter enda flere spillere eller bare en spiss: Vålerenga må nå selge før de kan kjøpe nytt. Ogude, Zahic, Solli og Børven er spillere som har forlatt klubben siden forrige sesong. Seks unge og spennende spillere har kommet til Valle: Rasmus Lindkvist, Niklas Gunnarsson, Herman Stengel, Sivert Heltne Nilsen, Alexander Mathisen og Vidar Örn Kjartansson bidrar til å senke snittalderen på troppen.

Med dette har Vålerenga en spennende tropp på gang. Hele seks unggutter fra Oslo er løftet fra egen stall – Ali Iqbal, Ivan Näsberg, Mathias Blårud, Fitim Kastrati, Ghayas Zahid og Moussa Nije. Näsberg var ikke med til Tyrkia grunnet skade. Iqbal fikk mye spilletid da den svenske nysigneringen Lindquist ble småskadet. Blårud hadde et godt innhopp, og spilte bra mot Diosgyor. Zahid og Nije løftet faktisk laget da de kom inn mot Diosgyor. Flere av disse spillerne må bevise i 2014 at de har en fremtid i Enga. Men det er ikke enkelt å ta steget fra G19 og Vålerenga 2 til Tippeligaen. Jeg forventer at de alle får spilltid i 2014. Skader vil avgjøre plass i startelleveren, men personlig tror jeg Zahid og Näsberg vil bli fremtidige spillere i Tippeligaen. Dog har alle de unge potensialet.

Video: Vålerengas tre treningskamper i opptak

Hva må til i 2014

Rekdal drillet forsvaret i Tyrkia – noe han må fortsette med. Enga slapp inn 50 mål i 2013. Det er for mye. Strømsgodset tok gull med 26 innslupne mål. Lagets største utfordring blir å begrense antall baklengsmål. Forsvaret fikk kjørt seg kraftig i Tyrkia – både på trening og kamp. I de to treningskampene ble det fire innslupne mål, hvorav tre skyldtes feil i eget forsvar. Det er for dårlig. Skal Enga hevde seg i Tippeligaen, må antall baklengs reduseres kraftig.

Børven ble solgt til nederlandske Twente. Det beste hadde vært om Børven ble i Tigerstaden noen år til, men Vålerenga trengte kroner. Inn kom islandske Vidar Örn Kjartansson. Han bøttet inn mål på Island. Islendingen har imponert stort på treningene etter nyttår. I Tyrkia spilte han godt, men det ble ingen scoringer. Ikke hadde han så mange sjanser heller. Dog hadde han bevegelser og involveringer som var positive. Kjartansson må åpne scoringskontoen i treningskampene, og helst strutte av selvtillit før serieåpningen mot Molde. Vålerenga må ha en spiss som bøtter inn mål. Berre er en av Klanens favoritter, men det blir for mye å forlange om Berre også skal bli Engas toppscorer i 2014. Berre og Fredheim Holm kan spille spiss, men de må anses som spissreserver.

De nye gutta i Vålerenga imponerte i Tyrkia. Sivert Heltne Nilsen kan bli årets nykommer i Tippeligaen 2014. Herman Stengel har potensialet, men han er bare 18 år og bør nok få litt tid. Niklas Gunnarsson har funnet seg godt til rette i klubben, faktisk så godt at han allerede har blitt botsjef. Han hadde en god 2013-sesong i Odd, men må ta et steg til. Den svenske venstrebacken Rasmus Lindkvist var småskadd i Tyrkia, og derfor fikk vi sett lite til ham. Dog skal han være meget hurtig, og kan også spille venstre midtbane. Alexander Mathisen er en ekte Enga-gutt som har kommet tilbake. Alex viste mye bra i Tyrkia og kan være en viktig potet i 2014. Spillere som han og Berre kan spille i flere posisjoner. Det kan bli viktig når skadene kommer – for det vil de.

Christian Grindheim var god i Tyrkia. Han og Morten Berre er to av lederskikkelsene i Vålerenga. Men Grindheim må ta mer ansvar og score mer. Vålerenga trenger Grindheim som hærfører. Selv om det er 25 spillere i troppen, må de etablerte levere. Det er mye ungt og nytt som vil trenge tid. Vålerenga vil variere stort i prestasjoner dersom sentrale spillere blir skadet.

Selv om Diego Calvo slo corneren som Muri headet i mål i kampen mot Diosgyor, er han den som skuffet mest under oppholdet. Han hadde en synkende kurve høsten 2013 og viste ikke tegn til endring i Tyrkia. Calvo har potensial til å gi alle motstandere i Tippeligaen trøbbel. Det er på høy tid at han briljerer for Enga.

Nøkternhet prioriteres

Vålerenga trenger en god start i 2014. I 2013 hadde Vålerenga en elendig start med fire tap og én seier. Årets fem første kamper er mot Molde (B), Bodø/Glimt (H), Haugesund (B), Sandnes Ulf (H) og Sarpsborg (B). Poengfangsten må bli betydelig disse kampene enn i fjor. En god start vil gi Vålerenga sportslig og økonomisk flyt.

Økonomien blir særdeles viktig for Vålerenga i 2014. Flere tilskuere og en generalsponsor må på plass – hvis ikke kan en ny kostnadsrunde brått bli aktuelt. Vålerenga er en stor klubb med et stort budsjett, men det betyr ikke at de kan bruke penger som fulle sjømenn. Kostnadene må reduseres, og nøkternhet prioriteres på Valle.

Et bettingsselskap har allerede tippet Vålerenga på 7. plass i 2014. Får Vålerenga orden på sitt forsvarsspill tror jeg de blir to-tre plasser bedre.

Lykkes Vålerenga med punkter nevnt i denne kommentar, kan de kjempe helt i toppen. Hvis ikke blir det en ny kamp om å unngå nedrykk – noe ingen Tigerstaden bør ønske.

Christian Haksø
Nettsjef i Mediehuset dittOslo og programleder for Bohemen LivedittOslo.no
Twitter: @christian_604

Les alle våre saker om Vålerenga Fotball på vår samleside

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.