RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KOMMENTAR: «Husker du vi pleide å spise lunsj der borte?»


 
  Foto: Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

«Nå er nesten alle ord brukt opp», sa kong Harald under den nasjonale minneseremonien i august i fjor. Allerede da – en måned etter terrorhandlingene – var det vanskelig å finne ord. Kongen hadde rett, det var ikke mer å si. Ingen ord kan beskrive den voldsomme sorgen for de pårørende og overlevende. Sjokket hele nasjonen opplevde.

Samtidig har mange ord blitt stående igjen som symboler på det vi alle følte etter terrorhandlingene for nøyaktig ett år siden i dag. Samhold. Åpenhet. Kjærlighet. Toleranse.

Ord med mening sterkere enn noe annet. Samtidig kan det gå inflasjon i selv de vakreste og mest meningsfylte ord.

Derfor synes jeg det ga mye mer mening da jeg overhørte samtaler mellom ansatte i departementene på minnemarkeringen ved Regjeringskvartalet i dag.

«Husker du at vi pleide å spise lunsj der borte?»

«Husker du at vi pleide å spise lunsj der borte?», sa en, og pekte mot kanten av vannspeilet. Om sommeren, da sola skinte, brukte kollegaene kanten som lunsjbenk. En annen fortalte om hvordan bladene på linnetrærne sperret for utsikten fra kontoret hennes om sommeren.

Eller hvordan de pleide å følge med på andefamilien, som hvert år holdt til i vannspeilet utenfor Regjeringskvartalet, og som en gang forsvant og måtte lokkes tilbake med en lokkeand. «Jeg lurer på hvor andefamilien er nå», sa en av dem som jobbet i høyblokka inntil for ett år siden.

BILDESERIE: Regjeringskvartalet ett år etter

SAMLESIDE: TERRORANGREPET 22. JULI

Det kunne vært en hvilken som helst hverdagslig samtale mellom kollegaer. Men de var her for å minnes dem de mistet i fjor. Dem som ble fratatt livet ved siden av den faste lunsjplassen, like ved der andefamilien svømte. I bygningen bak linnetrærne.

Det ble så mye mer virkelighetsnært, da jeg overhørte dem snakke om rutinene de hadde i høyblokka. Om fredagskaffe, lunsjpauser og kontorhumor. For det var hverdagen deres som ble rammet.

Hverdagen inneholder ikke ord som toleranse, nestekjærlighet og samhold. Det er verdier vi har tatt for gitt i Norge, både før og etter den fatale fredagen i juli i fjor. Sier man ordene mange nok ganger er det sågar sånn at de mister sin betydning. Det samme er aldri sant om hverdagen.

Hverdagen vår kan ikke miste betydningen, fordi den er selve livet

Hverdagen vår kan ikke miste betydningen, fordi den er selve livet. Det livet som 77 mennesker så brutalt ble frarøvet på denne datoen i fjor.

«22. juli skal for all framtid knyttes til de som mistet livet», sa Jens Stoltenberg under søndagens minnemarkering i Regjeringskvartalet.

Han har rett i det. Datoen er risset inn i folks bevissthet, på en måte som gjør at den for alltid vil være viet minne over dem som mistet livet i terrorangrepet. Til pårørende og overlevende.

Samtidig mener jeg vi skylder ofrene å rette tankene mot de livene de ønsket å leve. Liv fyllt med hverdager. Hverdager uten de store ordene. Liv der de store ordene er i den norske ryggmarksrefleksen.

Selvsagt skal vi være opptatt av nestekjærlighet, samhold og toleranse. Men det nytter ikke å bruke de store ordene hvis vi ikke legger handling bak dem.

Handlingene tilhører hverdagen. Det handler om å vise samhold ved å ta vare på dem som sliter. Å vise toleranse ved å smile til kvinnen som skjuler ansiktet sitt bak en niqab, eller vise nestekjærlighet ved å slå av en prat med en av Oslos rusavhengige, som kanskje ikke har noen å dele sine daglige utfordringer med.

BILDESERIE: Minnermarkeringen i Regjeringskvartalet

De store ordene betyr først noe når vi viser dem i de enkleste handlinger.

Jeg håper de store ordene kan få en pause det neste året

Jeg håper de store ordene kan få en pause det neste året, og i steden gi plass til de gode, hverdagslige handlingene. Bare på den måten kan vi få den nødvendige distanse til å hedre ofrene med å bare leve videre.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, nyhetsredaktør

LES OGSÅ:

Jens Stoltenberg: – I dag skal vi minne hverandre om at kjærligheten er evig

Fabian Stang: – Oslo vil aldri bli det samme igjen

VIDEO: Arbeidene i Regjeringskvartalet

Regjeringskvartalet åpner igjen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere