RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NFF SIER NEI TIL HOMOFLAGG: NFF ønsker ikke at publikum tar med seg homoflagg under lørdagens landskamp mot Russland.
NFF SIER NEI TIL HOMOFLAGG: NFF ønsker ikke at publikum tar med seg homoflagg under lørdagens landskamp mot Russland. Foto: Foto: Anita Bakk Henriksen

KOMMENTAR: «Kan vi tenke oss en situasjon der NFF ikke støtter Nei til rasisme?»

Kritikken har ikke latt vente på seg etter at NFF ikke vil tillate homoflagg under lørdagens landskamp mellom Norge og Russland.

Lørdag er det landskamp mellom Norge og Russland, en kamp som nå ikke lenger handler om bare fotball. Det var Bergens Tidene som først fortalte om fotballentusiast Gjert Moldestad som får ikke vifte med regnbueflagg under kampen. En beskjed som har vakt sterke reaksjoner.

Nils Fisketjønn er leder av konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund, og han kunne understreke at landskampen skal handle om fotball, og at fotballforbundet ikke vil ta stilling til politiske spørsmål. Det han tydeligvis ikke forstår er at i det sekundet NFF går ut med en slik beskjed, tar de et helt klart politisk standpunkt. Det vi nå bør spørre oss om, er hvorfor.

LES OGSÅ: «Men vi er jo her for å spille håndball?»

Stopp rasisme-markeringer har vært en del av fotballen i veldig lang tid, og standpunktene er for lengst tatt. Så det er altså greit å vise sin avsky mot diskriminering på grunnlag av hudfarge, men det samme kan ikke sies om seksuell legning. Det er i så fall en skammelig holdning av NFF som nå bør ta et steg tilbake og vurdere på nytt hva slags signaler de sender både nasjonalt og internasjonalt.

Kan vi tenke oss en situasjon der NFF ville sagt nei til å støtte opp om Nei til rasisme, fordi det på fotballbanen skal dreie seg om fotball, og kun det? Fotball, og idrett forøvrig, blir tvert i mot brukt som en av de fremste arenaer for å fremme likhet, inkludering, integrering og fellesskap. Skal ikke dette også gjelde for homofile?

LES OGSÅ: «Jeg er gråten nær – provosert til randen»

Det NFF ikke forstår er hvor lite oppmerksomhet dette egentlig hadde blitt viet dersom de knappe 30 personene som vil ta med homoflagg på fotballkamp hadde fått lov til det. Nå har det blitt rettet et massivt press mot NFF, og denne stormen vil ikke stilne med det første. Mulig vil konsekvensene føre til at mange flere nå vil møte opp med regnbuens farger, for å ta et standpunkt mot NFF, like mye som for homofiles rettigheter. Tiden vil vise. 

NFF har i etterkant av Bergens Tidenes sak moderert seg noe, og sagt at man ved inngangen vil se an størrelsen på eventuelle flagg og t-skjorter. En slik uttalelse er intet mindre enn latterlig. Er det ok å være litt tilhenger av homofiles rettigheter? Er det ok dersom du bare er minimalt homofil? Og at du ikke viser det med mer enn en liten pin på skjortekanten, som kun sees dersom du myser ekstra mye?

Norge har lenge forsøkt å smykke seg med å være et foregangsland for åpenhet og inkludering. Dette ser ut til å rakne. Vi lar oss presse. Av Kina, Russland og nå også FIFA.

LES OGSÅ: «Kjære foreldre, våg å være kjip»

Den lille gruppen fra Bergen ønsket en markering som handler om å vise at i Norge er det mer enn ok å være homofil, også på et idrettsarrangement. Der tok de tydeligvis feil. Det er vanskelig å forstå årsaken til NFFs holdning. Når stilt til veggs svarer de utydelig og vagt. Et lite ja, med forbehold, men helst russiske og norske flagg. Hvilken dam er de så redde for å skape bølger i, og ville egentlig konsekvensene vært så store.

Homohetsen i Sotsji ble kraftig kritisert i Norge, og godordene lot ikke vente på seg da den transeksuelle artisten Conchita Wurst vant Melodi Grand Pirix med gallakjole og skjegg.

Så hvorfor føler vi nå at Norge går bakover i tid, og ikke har baller til å godta en liten markering mot et regime som Russland under en fotballkamp? Om NFF skulle tatt et standpunkt burde hele Ullevaall-matten blitt malt i regnbuefarger.

Anita Bakk Henriksen, journalist dittOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere