Kommentar: Kriminelle asylsøkere skal sendes ut

Den siste tiden har det blitt avdekket at kriminelle asylsøkere har fått innvilget opphold i Norge, utelukkende fordi saksbehandlingen av søknaden har tatt for lang tid. Dette er etter Høyres mening helt uakseptabelt. Det er åpenbart et behov for klare saksbehandlingsregler og korte tidsfrister for behandling av disse sakene.

Justisminister Knut Storberget har ansvaret for både asylsaker og kriminalitetsbekjempelse. Det er overraskende passivt fra en statsråd som ellers har kommentaren «rask retur, særlig av straffedømte, gir resultater for mer trygghet».

Problemet er nettopp at det ikke gjennomføres retur av de kriminelle asylsøkerne i disse tilfellene, men at de derimot innvilges opphold. Nå må de ansvarlige foreta en umiddelbar gjennomgang av saksbehandlingsrutinene, slik at dette ikke skjer igjen.

Høyre går til valg på å skape trygge lokalsamfunn i hele landet. Ett av de sentrale virkemidlene for å redusere alvorlig kriminalitet, er raske og tydelige reaksjoner fra samfunnet overfor de som begår kriminalitet.

Dette betyr blant annet at kriminelle utlendinger må sendes ut av Norge umiddelbart etter at straffen er sonet, eller sendes til soning i hjemlandet. Høyre har derfor foreslått mer penger til utsendelse av utlendinger som ikke har lovlig opphold i Norge.Jan Tore Sanner

Nestleder Høyre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.