*Nettavisen* Nyheter.

KOMMENTAR: «Mennesker er født her, de har dødd her, folk har kjempet for livet»

STRAFFES: Oslo Universitetssykehus, her illustrert ved Ullevål sykehus, er ilagt et forelegg på 700.000 kroner etter at en 55-åring døde noen dager etter en hjerteoperasjon ved et Oslo-sykehus.

Det er snart slutt for Ullevål sykehus. Når hele Oslo Universitetssykehus en dag kan stå samlet på én enorm tomt ved Rikshospitalet, står hundretusenvis av kvadratmeter tomme øverst i Bydel St. Hanshaugen. Det kan være deler av svaret på boligmangelen Oslo opplever.

Både OBOS og Selvaag åpner for å kunne bygge boliger på den gamle sykehustomten. Bård Schumann, adm. dir. i Selvaag bolig, kaller det med rette et «kremområde», med vakker beliggenhet og god kollektivforbindelse til hele byen.

Han har så rett, så rett. Men stopp litt her. Deler av bygningsmassen i det 125 år gamle sykehuset er fredet, og det er begrenset hva man kan gjøre for å forvandle denne medisinens høyborg til et fredsommelig boligområde der barn kan leke i gresset uten tanke for den morgendagen som kanskje aldri kommer.

Hvor mange tusen mennesker som kjenner disse bygningene fra innsiden, kan ikke engang anslås. Mennesker er født her, de har dødd her, folk har kjempet for livet, ikke alltid med heldig utfall. Her har skrikende nyfødte blitt lagt på sin mors bryst, side om side med at fostre forsiktig er hentet ut, ofte ledsaget av et sørgmodig «Jeg beklager».

Her har 8. klassingen med livet foran seg vært lenket til respiratoren i ukesvis som følge av fødselsskaden hun skulle ønske hun kunne glemme. Her har grønne frakker og munnbind løpt korridorlangs i jakt på en pose donorblod. Her har familier vært samlet rundt bestefar for siste gang mens han hvisker et stille «farvel».

Det ville selvsagt ha sin sjarm å kunne stå opp hver morgen på den samme flekken der man ble født. Symbolikken ved soloppgangen vil aldri kunne overdrives. Men når stuelampetten henger i det som en gang var uttaket til en hjertestarter, og utsikten fra frokostbordet er det samme vaskeritårnet som antok kirkelige former for pasienten som våknet fra koma, blir livet uhensiktsmessig tilstedeværende.

Et boligfelt på sykehustomten vil ikke stå ferdig på mange år ennå. I mellomtiden er det lov å håpe at færrest mulig må knytte nye minner til det som står igjen.


Cathrine Brynildsen
Journalist, dittOslo.no

LES OGSÅ: Døden nær, reddet av blodgivere

LES OGSÅ: Drepte medpasient med 33 knivstikk på Ullevål sykehus

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.