*Nettavisen* Nyheter.

Vemund Sveen Finstad <br /> vemund.sveen.finstad@dittoslo.no

Kommentar: «Vi må slutte å rettferdiggjøre arrogansen»

I en tid hvor teknologi gir oss muligheter til å flytte ideer, meninger og folk over landegrenser som aldri før, er det vår plikt å legge vekk arrogansen og åpne debatten opp for de som ikke evner å tilpasse seg, skriver journalist Vemund Sveen Finstad. Foto: ARKIVFOTO: Tore Bollingmo

Anders Behring Breiviks opplesning av sitt manuskript i Oslo tingrett tirsdag, og NTBs gjengivelse av det, ga oss som står på utsiden av rettssaken et unikt bilde av terroristens motiv til de grusomme og utilgivelige handlingene han begikk 22.juli 2011.

Anders Behring Breivik forfekter et tankesett som er svært gammelt. Hans frykt for multikulturalisme er et ekstremt uttrykk av en følelse som har eksistert i mennesket siden tidenes morgen, men Breivik har ikke mottatt de impulser som våre omgivelser bør gi de fleste av oss, slik at vi kan passe inn i et moderne samfunn.

Under Breiviks selvpåførte mangeårige intellektuelle isolasjon har han kun fått forsterket de urgamle instinkter som alle mennesker har, gjennom å omgå seg på internett utelukkende med mennesker som mangler den samme kunnskapen som ham til å kunne akseptere et moderne, globalisert samfunn.

En mistanke jeg har hatt lenge er at den teknologiske og samfunnsmessige utviklingen har gått for raskt for menneskets kollektive bevissthet til den. Sagt enkelt, så er det mange blant oss som ikke forstår hvordan verden rundt oss egentlig er, og de viderefører arven til sine barn og andre lettpåvirkelige individer. I globaliseringens tidsalder fører det til store samfunnsmessige omveltninger, selv i den tidligere utposten Norge.

Jeg takker mine foreldre for at jeg er gitt riktig stimulans til å takle de utfordringer verden kaster mot meg med omtanke og refleksjon. Anders Behring Breivik var ikke like heldig, og det er svært mange som ham. Mange av disse er nordmenn, og mange av disse er «nye nordmenn».

Anders Behring Breivik bruker fine ord, han kan lese og han kan huske det han har lest, men han har et enkelt sinn. Han peker i sitt manuskript på vanskelige spørsmål. Det er mye enklere enn å finne svar på vanskelige ting. Breiviks svar på spørsmålene var det simpleste og mest primitive av dem alle; vold.

Innvandring til vestlige land fra kulturer svært forskjellige fra vår egen skaper mange problemer. Mange av de som kommer hit har i mange tilfeller traumer, er uten utdanning og har få eller ingen forutsetninger for å forstå eller lære, enten de kommer hit i voksen alder, eller kun omgås «sine egne». Samme beskrivelse kan brukes på en lang rekke etniske nordmenn.

Vårt menneskeverd som opplyste og rasjonelle mennesker er ikke større enn deres. Men vi vet mer, vi forstår mer, og det er vårt ansvar å lytte, og møte deres argumenter og handlinger med en grad av forståelse som er så tilnærmet motsatt proporsjonal av alvorlighetsgraden på de ord og handlinger de har bragt ut i lyset som mulig.

Dette er også hva Anders Behring Breivik nå opplever når han møter rettsstaten Norge. Vi er en opplyst nasjon, og vi dømmer ikke folk til døden og burde ikke tvinge noen til taushet. Dessverre har hendelser i vår fortid bidratt til at såkalte høyreekstreme meninger i vår nåtid er tabu, og har blitt latterliggjort ved en hver mulighet.

For de er der ute, i hopetall. På nettfora og debattsider, i de tusen hjem og på påskefjellet, i den innerste fjord og den ytterste utmark. Fiendtligheten mot de som forfekter et annet syn enn vårt er påfallende og ofte absolutt nesten uansett hvem vi er og hva vi står for. Det er primitivt, og Breiviks forskjell er at han gikk til det ekstreme skrittet og gjorde tanker og ord til handling.

Jeg likte Jens Stoltenbergs ord etter 22. juli. Vi skal ha mer åpenhet, mer demokrati. Men jeg lurer på hvorfor vi måtte oppleve 22. juli før han sa det. Svært mange av oss ser på samfunnsutviklingen, all teknologien som gjør globalisering og utvikling mulig, som noe positivt. Men jeg frykter at det er mange der ute som tenker som Anders Behring Breivik, som er et liv uten innsikt og frykt for det ukjente. Jeg frykter at mange av de er våre «nye landsmenn».

Før det ble klart at Behring Breivik var gjerningsmannen 22/7, når personer med ikke-vestlig bakgrunn ble spyttet på og truet i Oslo, så jeg sendingen på TV og tenkte at nå kommer trollet ut av esken. Al Jazeeras tidligere toppsjef Wadah Khanfar sa også på Nrk nylig at mange muslimer var lettet over at ikke gjerningsmannen kunne settes i samme stereotypiske båt som dem.

Ekstreme holdninger avler ekstreme handlinger, og lenge har vi i Norge hatt et politisk klima som er ekstremt pro-multikulturalistisk. Jeg er ikke i mot innvandring eller kulturpåvirkning, men jeg har lenge sett på det som svært problematisk at de som ønsker det ikke en gang har hatt anledning til å kritisere negative aspekter ved andre kulturer uten å bli stemplet som rasister ved første åndedrag.

Kanskje var vi redde for hva fundamentalistiske islamister kunne finne på da vi ikke sa høyt hva vi egentlig mente om sharialover og kvinneundertrykkelse. Kanskje ga vi etter for ikke å karikatere profeten Muhammed fordi en så stor del av befolkningen hadde en kollektiv dårlig samvittighet over å okkupere muslimske land og se våre lands soldater pløye ned uskyldige sivile over en lav sko.

Vi ser på oss selv i speilet, og reflekterer vår kulturs kollektive teknologiske og samfunnsmessige utvikling på oss selv, og sier vi er avanserte vesener, langt fra de stammesamfunn som for tusener av år siden kriget mot hverandre og bygde allianser for ressurser og makt fordi den darwinistiske livsstil krevde det. Er vi så annerledes i dag, eller har bare konfliktene blitt større og mindre håndgripelige?

Vi må lokke de med ekstreme holdninger frem fra mørket med lovnaden om at de vil bli tatt på alvor, og at deres synspunkter vil bli debattert saklig. For selv de mest radikale burde forstå at de ikke kan få gjort noe med det de frykter om de bare omgås med hverandre. Om målet er å få en stor nok del av befolkningen til å mene det de mener slik at endringer kommer, er dette den eneste måten.

Men de vil bli møtt av gode argumenter. Vi må slutte å rettferdiggjøre den arrogansen som gjennomsyrer de aller fleste av oss og som hindrer oss fra å lytte og prøve å forstå de som tenker annerledes. Det er på tide med en annen tid, en tid som må tilpasses internett, en tid der man viser forståelse for de som lurker i mørket, en tid der vi bygger ned merkelappene som er så stigmatiserende.

Man skal si klart i fra om man mener noe er urett. Men om man forventer at andre skal kunne tilpasse seg, er man nødt til å gjøre det selv også. Det gjelder like mye for nordmenn som det gjelder for folk fra andre kulturer og land. Det vil alltid være noen som henger etter, men kanskje man kan unngå at flere tenker som Anders Behring Breivik om man finner en bedre balanse mellom åpenhet og besluttsomhet.

Når Stoltenberg sa at vi skal ha mer demokrati, så håper jeg han mente det. Vi trenger ikke en regjering som avgjør viktige nasjonale veivalg uten å forhøre seg med folket de er satt til å lede. Jeg vil stemme over saker som innvandring, jagerflykjøp og internasjonale militære operasjoner. Jeg vil ikke våkne flere dager å oppleve at Oslo, Norge, verden, er enda mer splittet enn før. Om utviklingen skal fortsette er vi nødt til å komme nærmere hverandre, ikke lengre unna. Men da må vi tåle å lytte, også til det vi ikke liker.

Vemund Sveen Finstad, journalist i dittOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.