Kommer du til å savne 50-øringen?

50-øringen fjernes 1. mai 2012. Det betyr at oppgjør i kontanter skal etter avrundes til nærmeste hele krone etter denne datoen.

50-øringen fjernes 1. mai 2012. Det betyr at oppgjør i kontanter skal etter avrundes til nærmeste hele krone etter denne datoen. Foto: Norges Bank

1. mai 2012 opphører 50-øringen å være tvungent betalingsmiddel. Det betyr at du ikke kan bruke 50-øringen ved kontante betalinger etter denne datoen.

KIM SUSLU (39): Ja, i forbindelse med handel. Folk henger seg ofte opp i 50-øringen. Det bør for eksempel ikke prises med 99,50 kroner, og så videre. I så fall må man la det komme kunden til gode.

CATO SOLVANG (43): Nei, jeg tror faktisk ikke det. Det går vel helt greit uten, og det gjør det bare enklere at det blir hele kroner.

CECILIE ANTONSEN (26): Nei, jeg gjør nok ikke det .Det hoper seg veldig opp av dem. Det blir også enklere for turister med mindre veksel.

Kommer folk til å savne 50-øringen? Vi spurte folk på gata. Klikk deg gjennom bildene over og se svarene!Det er Norges Banks hovedstyre som har besluttet at 50-øringen ikke lenger skal være gyldig betalingsmiddel. Beslutningen ble tatt 16. mars 2011 etter at forslaget hadde vært på høring.

Årsaken til at 50-øringen trekkes tilbake, er at den ikke lenger sirkulerer som en ordinær betalingsmynt. Den brukes i butikker for å gi igjen veksel, men kundene legger i stor grad mynten til side i stedet for å bruke den ved senere betalinger. Dette betyr at Norges Bank må produsere et stort antall 50-øremynter, selv om det i utgangspunktet er mer enn tilstrekkelig antall mynter i omløp. Årlig netto utgang fra Norges Bank har de siste årene vært mellom 15 og 22 millioner stykker.

Hvor lenge kan jeg betale med 50-øringen i butikker?

50-øringen vil være tvungent betalingsmiddel og kunne brukes på ordinær måte fram til 1. mai 2012. Dersom du sitter på mange 50-øringer som du ikke ønsker å beholde, bør du bruke disse ved betalinger eller veksle dem inn hos din bankforbindelse innen denne datoen. Etter 1. mai 2012 er Norges Bank pliktig til å innløse 50-øringen i ytterligere 10 år, dvs. fram til 1. mai 2022.

Hvor mange 50-øringer er i omløp i dag?

Per 31. desember 2010 var det ca 359 millioner 50-øringer i sirkulasjon, noe som tilsvarer en pengeverdi på om lag 179,5 millioner kroner.

Hva kommer til å skje med avrundingsreglene ved kontante betalinger når 50-øringen fjernes?

Tilbaketrekkingen av 50-øringen medfører at øre-betegnelsen forsvinner på norske mynter 1. mai 2012. Oppgjør i kontanter skal etter denne dato avrundes til nærmeste hele krone.

Vil prisene stige som følge av at man nå må avrunde til nærmeste krone isteden for nærmeste 50 øre?

Nei, avrunding av priser ved kontant betaling i seg selv påvirker ikke prisstigningen. Det er kun sluttbeløpet ved kontante betalinger som skal avrundes, og ikke prisen på den enkelte vare. Elektroniske betalinger påvirkes ikke av en myntinndragning.

Kilde: Norges Bank

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.