RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For NGP-komiteen, her representert ved (foran f.v.) John Mosvold, Thor Bendik Weider, Hans Jakob Mydske, Jan Terje Skamelrud, og bak: Lasse Berg og Tor I. Hoel, er olabilløp fullt alvor, men først og fremst skal det være gøy.
For NGP-komiteen, her representert ved (foran f.v.) John Mosvold, Thor Bendik Weider, Hans Jakob Mydske, Jan Terje Skamelrud, og bak: Lasse Berg og Tor I. Hoel, er olabilløp fullt alvor, men først og fremst skal det være gøy. Foto: FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Kommer kongen til "Olabilgrenda"?

– Kongen kommer ikke i år heller, slår Thor Bendik Weider fast. Men det gjør kanskje ikke noe når man arrangerer Norges største olabilløp. Søndag 15. mai er det klart for Nordberg Grand Prix.

NORDBERG: Nordberg Grand Prix (NGP) er «offentlig» flaggdag på Nordberg. Det er muligens verdens største olabilløp. Riktignok havarerte målsetningen om å komme i Guinness rekordbok til tiårsjubileet i fjor på grunn av tidkrevende papirarbeid. NGP skal jo være moro.

– Du må ikke tro at dette er den eneste komiteen vi sitter i. Vi er med i idrettslagene også. Men dette er den desidert morsomste komiteen, sier «starter» Jard Bringedal.

Barna er store

– Det startet med at ungene ville kjøre olabil. Så vi samlet flere og arrangerte løp i Langmyrgrenda. Jeg tror vi hadde 37 deltakere det første året. Det var jo ikke så dårlig det, sier Lasse Berg, gründer av NGP i 2001.

– Men i dag ler vi av 37 biler, gliser Thor Bendik Weider, løpets sjef og formann.

Latter med god grunn. Til tiårsjubileet i 2010 nådde de målsetningen om 100 startende biler. 202 barn og 103 biler var ny rekord. Det var også 3000 publikummere langs løypa.
 

LES OGSÅ: De kuleste bilene kom på museum i fjor!


Drivkreftene bak NGP er i dag ti fartsglade pappaer, «som vokste opp med et sterkt undertrykket behov for å kjøre olabil» (som det står på nettsidene deres).

– Det er forsåvidt ikke helt sant. Jeg kjørte mye olabil som barn, men aldri «grand prix», sier Lasse, og innrømmer at det er under NGP at menn blir gutter igjen. I dag har de fleste av ungene deres vokst fra deltakelsen. Men det stopper ikke fedrene. Ikke barna heller forsåvidt. De hankes inn som loddselgere og løypemannskap.

(Artikkelen fortsetter under videoen!)

Kongen som ikke kom

– Nordberg Grand Prix har blitt en institusjon i nærmiljøet?

– Ja, det er hyggelig at du sier det, svarer Thor Bendik.

Celebriteter som Fabian Stang, Jens Stoltenberg og Pål Anders Ullevålseter har kastet glans på arrangementet. I tre år, før jubileet, ble kong Harald ikke invitert. Da han til slutt ble invitert i fjor, kunne han ikke.

– Det er mulig han ble litt sur. Vi syntes det var ryddig, så visste han hva han hadde å forholde seg til. Men mest av alt illustrerer det at når det gjelder NGP er det ubegrenset hva vi kan gjøre. Det er jo en ganske absurd tanke å invitere kongen til et olabilløp, sier Lasse.

– Det er litt absurd å invitere statsministeren til et olabilløp også. Men han kom jo, sier Thor Bendik.

I år blir det kjøp- og salg av olabiler lørdag formiddag. Se faktaboksen til høyre i saken.

– Vi bor i Olabilgrenda!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Olabilgrenda

(GLEDER SEG TIL NGP: Maria Noer Lilli, Dahlia Darre Sager, Eva Lindvik Halvorsen, Frida Mjøs, Magnhild Sofie S. Braskerud og Mathilde Levy. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP)

Eva Lindvik Halvorsen (11) og Frida Mjøs (11) skal kjøre olabil i NGP på søndag for fjerde gang.

– Det er kjempegøy. Det er så mange publikummere langs løypa og gir et skikkelig sug i magen! sier Eva.

– Det er faren til Eva som har laget bilen, men vi har malt den, forteller Frida.

Det er den samme bilen de har deltatt med hvert år. I år skal den være lyseblå, hete «Dråpen», og sprute vann på publikum.

Jentene lar seg ikke skremme av farten i svingene, eller at en nabo en gang veltet og brakk armen.

– Vi har aldri kræsjet, for vi er så flinke, ler Eva.

Venninnene har fått med seg at Kongen ikke kommer i år heller.

– Det er veldig dumt. Det hadde vært litt status med Kongen her. Det er jo kanskje verdens største olabilløp! sier Maria Noer Lilli (11).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere