RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommunalt forfall


Etter at seniorsenteret flyttet ut fra rektorboligen på Abildsø har huset stått tomt og forfalt. Omsorgsbygg skal trolig vedlikeholde fasaden til våren.
Etter at seniorsenteret flyttet ut fra rektorboligen på Abildsø har huset stått tomt og forfalt. Omsorgsbygg skal trolig vedlikeholde fasaden til våren.
Kommunale bygg er for dyre for bydelen å leie, nå står de tomme i stedet.

ØSTENSJØ/ABILDSØ: Nylig skrev Nordstrands Blad om det kommunale huset i Damfaret 24 som sto tomt og forfalt i fem år etter at de siste leieboerene flyttet ut. Like etter at vi skrev om saken ble huset solgt, men fortsatt er det tomme kommunale bygninger i bydelen.

På Abildsø er det nå snart tre år siden seniorsenteret flyttet ut og den gamle rektorboligen ble stående tom fordi bydelen ikke lenger hadde økonomi til å leie, men i stedet flyttet seniorsenteret til Rustad og Abildsø bo og rehabiliteringssenter.

Forfaller

Hus som står tomme forfaller raskt, også på Abildsø. Den ærverdige rektorboligen som ligger i Enebakkveien er skitten og møkkete og malingen er for lengst begynt å flasse fra veggen. I forbindelse med flyttingen for to år siden oppsto det også en vannskade innendørs, men denne skal være reparert.

Det er Oslo kommune som eier bygget gjennom det kommunale foretaket Omsorgsbygg Oslo KF.

– Vi har ingen konkrete planer for bygget. Det er ett av flere som står tomme uten leietakere, forteller Torge Railo som er seksjonsleder i Omsorgsbygg.

Omsorgsbygg er klar over forfallet og vurderer nå om de skal sette rektorboligen i stand igjen. Men de vet ikke noe om når og hva som skal skje.

– Vi kommer til å vedlikeholde bygget og holde det i stand, forsikrer Railo som sier at fasadevedlikehold ligger inne i vedlikeholdsplanen for 2010.

– Det er et spørsmål om temperatur før det er mulig, sier Torge Railo.

Én milliard kvadratmeter

Omsorgsbygg taper leieinntekter ved å ha bygg stående tomme. De jobber med å få inn nye leietakere, men det tar tid.

Bydel Østensjø er per i dag ikke interessert i å leie bygget, og ingen andre interessenter har meldt seg. Derfor står huset tomt og forfaller. Omsorgsbygg vurderer ikke å selge bygget.

– Vi har jevnlige gjennomganger av eiendommene våre, men i en overgangsperiode vil det alltid stå noe ledig, sier han.

Omsorgsbygg disponerer rundt én milliard kvadratmeter lokaler i Oslo, hovedsakelig med kommunale leietakere.

– Når bydelen ikke har behov må vi tenke annerledes.

Kostbar oppussing

Litt lenger nordøst i bydelen står det to tomme kommunalt eide hus. Nemlig den gamle rektorboligen og vaktmesterboligen til Østensjø skole. Her er det igjen Oslo kommune, denne gangen gjennom det kommunale foretaket Undervisningsbygg Oslo KF, som er eier.

Bydel Østensjø vedtok i 2006 å samlokalisere tre treffsteder for mennesker med psykiske lidelser til den gamle rektorboligen. Boligen hadde behov for omfattende rehabilitering og bydelen inngikk en avtale med Undervisningsbygg om å leie boligen for 270.000 kroner i året.

Da det viste seg at rehabiliteringen ble dyrere enn forventet spratt husleia opp til 450.000 kroner, og Bydel Østensjø så seg ikke lenger råd til å leie rektorboligen.

– Når det gjelder behov bydelene i Oslo har i forhold til lokaler, strekker Undervisningsbygg seg så langt som mulig for å imøtekomme disse behovene. Det er imidlertid viktig å merke seg at når vi har pusset opp, må dette gjenspeiles i husleien, forteller kommunikasjonsrådgiver Tone Sundnes Reiten i Undervisningsbygg Oslo KF.

Anser det ikke som tap

Uten leietaker stanset rehabiliteringen opp og per i dag er det kun gjort utvendig jobb på boligen. De innvendige arbeidene avventes til man har en leietaker på plass.

– Det har for øvrig også vært private interessenter i kontakt med oss for leie, sier Reiten.

Vaktmesterboligen er derimot pusset opp både inn- og utvendig, også den står tom.

– Vi er avhengig av å ha en liten andel tomme lokaler i beredskap, både for skolen og andre kommunale behov. Det betyr at det ikke er så uvanlig å ha enkelte mindre arealer ledige i kortere perioder og vi ser ikke på dette som direkte tap, sier Tone Sundnes Reiten.

Avventer skoleplaner

Reiten kan også fortelle at Undervisningsbygg har planer om å se på hele skoleanlegget på Østensjø skole under ett for å utnytte skolen og tomten best mulig.

– Per i dag er det for tidlig å si noe om hva fremtidige planer for skolen vil bli, men det er ulike behov for skolen som først og fremst skal ivaretas, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere