RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FORURENSET: Oslo kommune fraråder folk å oppholde seg på Langøyene.
FORURENSET: Oslo kommune fraråder folk å oppholde seg på Langøyene. Foto: Foto: Truls Naas/Didrik Linnerud Arnesen

Kommunen stenger Langøyene

Langøyene i Oslofjorden er langt mer forurenset fra gamle søppeldeponier enn tidligere antatt. Inntil videre fraråder Oslo kommune folk å oppholde seg der.

OSLO: Folk som var på Langøyene tirsdag kveld ble anbefalt å forlate øya, og det ble satt opp en ekstra ferjeavgang på kvelden, opplyser Bymiljøetaten.

Ruters ferjer trafikkerer fra og med onsdag ikke Langøyene, men har normal trafikk til de andre øyene.

LES OGSÅ: Guide til øyene i indre Oslofjord

Vannet må ikke drikkes

Avgjørelsen om å fraråde opphold på øyene kommer etter at Oslo kommune har fått foreløpige resultater fra en miljøteknisk undersøkelse av det gamle deponiområdet der.

– Undersøkelsen viser at deponiområdet kan være en langt større forurensningskilde enn tidligere antatt. Inntil resultatet fra undersøkelsene er nøye gjennomgått ønsker ikke Bymiljøetaten aktivitet i området, opplyser Bymiljøetaten nå på sine nettsider.

Bymiljøetaten valgte, på bakgrunn av opplysningene de ble gjort kjent med i går ettermiddag, å stenge alle vannuttak på øya umiddelbart.

Kommuneoverlegen i Oslo vurderer ifølge Bymiljøetaten likevel den akutte helserisikoen som liten, basert  på den informasjonen som foreligger så langt.

- Kommuneoverlegen påpeker imidlertid at grunnvannet ikke må drikkes, skriver Bymiljøetaten.

Gammelt deponi

I perioden 1904-1948 ble Langøyene benyttet som avfallsdeponi for Oslo kommune. Etter at avfallsdeponeringen ble avsluttet i 1948 ble deponiet tildekket og overflaten ble tilrettelagt for bading og friluftsformål.

De foreløpige resultatene fra undersøkelsene viser nå at det finnes betydelig forurensning i/fra det gamle deponiområdet på Langøyene.

Ut fra de analysene som er gjort konkluderer undersøkelsen med at avfallsfyllingen fortsatt må sees på som en aktiv forurensningskilde.

Tungmetaller

- Det øvre jordlaget er forurenset i betydelig større grad enn det KLIFs helsebaserte grenseverdier tillater for et friluftsområde. Det er særlig funnet forhøyede konsentrasjoner av bly, kvikksølv og PAH, skriver Bymiljøetaten på sine nettsider.

- Konsentrasjonene av tungmetaller og andre miljøgifter i grunnvannet gjør det sannsynlig med forurensningsspredning via sigevann til sjø. Grunnvannet må ikke drikkes, opplyser etaten.

Vet mer på torsdag

Det vil ifølge Bymiljøetaten foreligge en endelig rapport senest torsdag 13. juni.

- Oslo kommune vil da se grundig på anbefalingene i rapporten og vurdere hva som må gjøres og hvilke tiltak som må iverksettes på kort og lang sikt for å gjøre Langøyene tilgjengelig for publikum igjen, skriver etaten på sine nettsider.

Langøyene var opprinnelig to øyer, før mellomrommet ble fylt igjen og beplantet med gress.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere