RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommunen tatt i skjenkeslurv


Anette Reite, restaurant- og barsjef ved Ylajali og Bar Babylon viser hvor det glapp for kommunen.
Anette Reite, restaurant- og barsjef ved Ylajali og Bar Babylon viser hvor det glapp for kommunen.
Cafe Tekehtopa krever erstatning fra kommunen, etter at de slurvet med et bevillingsvedtak.

ST. OLAVS PLASS: Cafe Tekehtopa krever erstatning fra Oslo kommune. Bakgrunnen for erstatningskravet er at de fikk redusert åpnings- og skjenketiden med fire timer over en halvannet års periode.

Avslag x 2

Cafe Tekehtopa AS består av tre avdelinger: Cafe Tekehopa, Ylajali og Bar Babylon. I 2002 fikk Tekehtopa innvilget ønsket om å servere alkohol i bakgården til Bar Babylon frem til klokken halv tolv.

Etter overdragelse av en dominerende eierandel av selskapet Cafe Tekehtopa AS, ble det på nytt innvilget søknad om skjenkebevilling, men denne gangen var skjenketiden redusert med fire timer, fra 23.30 til 19.30. Søknaden ble viderebehandlet av Byrådet, som valgte å ta Næringsetatens avslag til følge.

Ugyldig vedtak

Cafe Tekethopa påklaget vedtaket i to brev, men Byrådet stod på sitt.

Cafe Tekehtopa valgte da å legge ned hele uteserveringen, da de ville gått med tap med de innskrenkede skjenketidene. Saken ble oversendt Fylkesmannen, som konkluderte med at både Næringsetaten og Byrådet hadde truffet et ugyldig vedtak, da det baserte seg på uriktig lovanvendelse.

I forskrift om serverings-, salgs- og skjenkebevillinger for Oslo kommune står det at "uteserveringer i bakgårder hvor minst en boligenhet har vindu, dør, skal holde lukket mellom kl 20.00 og kl 09.00"

Det var denne lovbestemmelsen Næringsetaten tok til anvendelse da de fattet det ugyldige vedtaket.

Det viste seg nemlig at det mye omtalte vinduet lå i nabokvartalet. Dermed hadde ikke kommunen lengre noen hjemmel i loven for å nekte den populære baren å servere alkohol til klokken halv tolv.

Betydelig tap

Tallene Tekehtopa har lagt frem viser at de har lidt et betydelig økonomisk tap, som følge av den slurvete saksbehandlingen.

I 2005, hvor Bar Babylon fremdeles fikk servere alkohol til klokken halv tolv, omsatte de fatøl for 905 542 kroner i perioden april - august.

I samme periode i 2007 omsatte de kun for 548 121 kroner.

Reduksjonen i 2007 antas ene og alene å være et resultat av kommunens vedtak, skriver kafeens advokat Dag Christian Fosse i et brev til Næringsetaten.

Han jobber i disse dager med å utferdige erstatningskravet på vegne av restaurant- og barselskapet.

Byråd- og næringsministeren var ikke tilgjengelig for kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere