RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommunens boligpolitikk, nok en gang

Østkantavisa har flere ganger skrevet om kommunens skandaløse boligpolitikk, eller mangel på boligpolitikk. En politikk gjennomført av byrådet fra FrP og Høyre som skaper angst og utrygghet blant beboerne i kommunale gårder. Dette er mennesker som prøver å skape et hjem for seg og familien sin som alle oss andre, men med et vanskeligere utgangspunkt enn de fleste av oss. Eksemplet har gjerne vært det velkjente Kvartal 6 på Torshov, som kommunen først ville selge samlet til en boligspekulant, deretter ikke ville selge til USBL og beboerne, og som den så delvis lar forfalle og delvis selger som enkeltleiligheter.
Sagene bydelsutvalg fikk lov å uttale seg om dette boligsalget og anbefalte kommunen å pusse opp og slå sammen leiligheter ved ledighet, slik at bydelen etter hvert kunne skaffe seg noen hardt tiltrengte større familieleiligheter.
Det kommunale foretaket som står for forvaltningen av kommunens boligmasse fulgte ikke bydelens råd. Dette henger sammen med at kommunale foretak ikke skal drive "politikk", men tjene så mye penger som mulig og overføre mesteparten til bykassa. Inntektene fra salg og høye husleier blir dessverre ikke brukt til bedre boforhold i kommunale leiligheter i bydel Sagene.
I sitt møte i august i år behandlet bydelsutvalget på Sagene en omfattende melding fra administrasjonen om de kommunale boligene i bydelen. Meldingen byr på til dels deprimerende lesning. Vi får bl.a. vite at ventetiden for å få tildelt større boliger tre rom eller mer er på to til tre år i bydelen. Det er barnefamilier som skal tilbys store leiligheter. Nå blir resultatet at barnefamilier tilbys mindre leiligheter for å få ned ventetiden. Dette betyr trangere boforhold enn tidligere for disse familiene.
Ellers kan vi lese at rus og /eller psykiatri er hovedårsak til ca en tredjedel av boligtildelingene i 2006. Bydelen hadde bare kapasitet til å gi en tredjedel av disse nye bosatte individuell booppfølging, til tross for at de mener de aller fleste i denne gruppen trenger slik oppfølging for å kunne fungere noenlunde i egen leilighet og i et bomiljø. I tillegg til slik individuell oppfølging driver også bydelen bomiljøtiltak rettet mot alle beboere i bestemte gårder eller avgrensete områder i bydelen. Penger fra Oslo Indre Øst ble brukt til flere prosjekter innenfor dette arbeidet som har fått gode karakterer i evalueringer. Det nytter!
Også innsatsen på dette feltet har bydelen måtte trappe noe ned nå når Indre Øst er avsluttet. De ordinære budsjettmidlene bydelene får, gir ikke mulighet til slik lukseriøs sløsing med skattepengene!
Det siste utspillet fra FrP kom fra bystyremedlem Henning Holstad: Han ville tilby alle som bor i kommunale leiligheter å kjøpe leiligheten, han ville til og med gi rabatt, opp til 250 000 kroner. Hadde han vært litt orientert om situasjonen, ville han visst at det er et lite mindretall av beboerne som ville være i stand til å kjøpe leiligheten, selv med dobbelt så stor rabatt. Og hva vil FrP gjøre med nye søkere når alle kommunale leiligheter var solgt? Var det da de skulle begynne å bygge nye, store familieleiligheter?
Det er på tide at beboere i kommunale gårder gir sin politiske dom over den skandaløse og umenneskelig boligpolitikken som FrP har drevet både i sosialkomiteen og byrådet i Oslo fire år. Det er på tide med et nytt byråd, som kan komme i gang med en sosial boligpolitikk på alvor.
Ole Jørgen Nyhagen
BU-kandidat for Sagene SV

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere