Gå til sidens hovedinnhold

Komponisten Nystedt hedret

Torsdag 25. august ble Knut Nystedt fra Nordstrand utnevnt til kommandør av St. Olavs orden. - En stor overraskelse, og en stor ære, kommenterte hovedpersonen selv.

Nordstrand var godt representert da den lokale, men verdenskjente komponisten, organisten og kordirigenten Knut Nystedt fikk hedersbevisningen kommandør av St. Olavs orden, på Hotel Continental torsdag ettermiddag. Nordstrandsmannen Oddvar S. Kvam, som selv er komponist, var ansvarlig for gjennomføringen av seremonien, og sa han følte en dobbelt glede ved utnevnelsen av Nystedt.
- Det at en slik æresbevisning går til både en komponist- og nordstrandskollega er stort for meg og. Det gleder meg at det drypper litt på det gamle "nordstrandssognet" også.
Egil Vindorum, kansellisjef ved det Kongelige Norske Slott og leder i Holmlia Sportsklubb, hadde æren av å overrekke prisen, og føyde seg dermed også inn i rekken av lokale størrelser som var på plass.

Et rikt liv

Knut Nystedt ble allerede i 1966 utnevnt til ridder av St. Olavs orden, første klasse, og har siden den tid mottatt flere store priser og utmerkelser. Denne utnevnelse synes han likevel er spesiell.
- Det er en stor ære å stå her i dag, og jeg ser frem til å få møte kongen og takke ham personlig, uttalte en rørt komponist.
- Jeg har vært over hele verden med musikken min, og er heldig som kan se tilbake på et veldig rikt liv.
Med både barn, barnebarn, kollegaer og venner tilstede framhevet han spesielt forholdet til sin kone, Dua, som viktig, og skrøt av sin mangeårige følgesvenn.
- Min kone er min høyre hånd, og er, og har alltid vært, en fantastisk støtte for meg, fortalte Nystedt etter den høytidelige seremonien.

Entusiasme

Nordstrandskomponisten fyller 90 år den 3. september og har mye å se fram til utover høsten. Oddvar S. Kvam lovet en storstilt feiring og blant annet en jubileumskonsert for å feire Knut Nystedt, en av Norges mest internasjonalt anerkjente komponister.
- Nå som du har lagt din komponistpenn vekk, kan du trygt gjøre det med vissheten om alt den har utrettet, og alt du har ytet gjennom ditt lange liv, mente Kvam.
Kansellisjef Vindorum var enig:
- Du får denne prisen for din store entusiasme og innsats for norsk musikk, og for å ha bidratt til å gjøre norsk kormusikk internasjonalt kjent, leste han fra den offisielle begrunnelsen.

Minnebok

Den 1. september gis en minnebok om Knut Nystedt ut på Norsk Musikkforlag, og forlagssjef Leif A. Dramstad sparte heller ikke på rosen når Nystedt skulle hedres:
- Det er knapt noen annen komponist av kormusikk i Norden, kanskje i hele Europa, som har slikt stort ry i resten av verden, skrøt han.
Knut Nystedt har de siste par årene levd en tilbaketrukket tilværelse i Vestbrynet, hvor han tilbringer sin tid i hagen, foran radioen eller sammen med familien.

Reklame

Husker du disse to idiotene?