RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kompost er gøy


: Marlis Ehl holder lokket mens Margrethe Geelmuyden forer varmkompostbeholderen med matavfall. Simsalabim. Nina Berge konstaterer at overlegen matjord kommer ut i bunnen.
: Marlis Ehl holder lokket mens Margrethe Geelmuyden forer varmkompostbeholderen med matavfall. Simsalabim. Nina Berge konstaterer at overlegen matjord kommer ut i bunnen.
Varm kompost. Det lukter ikke dritt. Det lukter jord.

HUSEBY: Når komposten blir god matjord, er målet nådd. Men hva er forskjellen på varmkompost og kaldkompost? Grønn Hverdag, Aksjon Vern Husebyskogen og Røa hagelag arrangerer kompostkurs på Persbråten skole mandag 28. april, klokken 19.00. Vi møtte organisasjonenes representanter i hagen til Margrethe Geelmuyden på Huseby.

Jafser i seg maten

Matavfallet går rett i kompostdunken, hvor bakteriene jafser i seg maten og lager den flotteste hagejord. Den er så effektiv at hvis du slenger en gammel olabukse i dunken kommer den ut i bunnen som glidelås, forsikrer Margrethe Geelmuyden, som står klar med epleskrell og gulrotrester for å fôre varmkompostdunken.
At det er liv i kompostbeholderen og at bakteriene er på jobb, ser man på temperaturmåleren som viser nesten 50 grader.

Naturlig kretsløp

Matavfallet blir på denne måten en ressurs. Tenk på alt avfallet vi kaster bort i plastposer. Samtidig blir det med mindre avfall også mindre transport av avfall, sier Nina Berge i Grønn Hverdag.

En annen ting er at man med dette slipper å kjøpe dyr gjødsel. Her går matavfallet inn i et naturlig kretsløp, sier Marlis Ehl i Røa hagelag.

Når matavfallet blir liggende i plastposer, vil det bare ligge og råtne uten å kompostere. Dermed oppstår metangass og råtten lukt som frigjøres når den havner på søppeldynga. Metangass er en forurensende drivhusgass sier Berge.

Slipper vond lukt

Det som også er veldig bra med varmkompost er, at ved riktig behandling er den nærmest luktfri. Man slipper vond lukt fra søppelkassen. Samtidig er det spennende å følge med utviklingen fra matavfall til jord og hvor fort det går. Hver dag ser jeg frem til å tømme nytt avfall i dunken. Og se her, hva slags jord jeg får, sier Geelmuyden og åpner opp i bunnen av dunken.

Ut kommer svart fyldig jord.

I vinter sto jeg i ti kuldegrader og rørte i komposten mens jeg gledet meg til våren. Allerede nå kommer de første blomstene i ny matjord. Kompost er gøy. Det er nesten som å ha et husdyr, bortsett fra at man kan reise fra det, sier Geelmuyden.

Uønsket spredning

Hva er så kaldkompost?

Den består stort sett av hageavfall og kan ligge åpent i hagen. Det er viktig å ikke legge matavfall i denne. Det vil tiltrekke rotter og andre dyr man helst ikke vil se rundt husene, sier Berge.

Vi som bor i området ser at en del hageeiere kaster hageavfall i Husebyskogen. For det første er det veldig stygt og for det andre bidrar det til uønsket spredning av hageplanter. Lag heller plass til en kaldkompost eller frakt avfallet til kommunenes mottak på Smestad, sier Geelmuyden.

Det er viktig å lage riktig kompost. Det vil man lære på kurset. Der vil man også få tilbud på en type varmkompostbeholder. Alle som gjennomfører kurset vil bli registrert og får refundert 500 kroner ved kjøp av en slik beholder, opplyser Marlis Ehl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere