RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statsminister Erna Solberg, prins Henrik og dronning Margrethe av Danmark, kong Harald, dronning Sonja og stortingspresident Olemic Thommesen var til stede under avdukingen av monumentet på Eidsvolls plass ved Stortinget.
Statsminister Erna Solberg, prins Henrik og dronning Margrethe av Danmark, kong Harald, dronning Sonja og stortingspresident Olemic Thommesen var til stede under avdukingen av monumentet på Eidsvolls plass ved Stortinget. Foto: Foto: Espen Fossland, ANB

Kongelig avduking

Tilskuerne langs Oslos hovedgate applauderte spontant da dronning Margrethe av Danmark avduket minnesmerket over kong Christian Frederik.

SENTRUM: I 22 grader pluss sto de frammøtte tilskuerne tett i Studenterlunden og langs Karl Johan ved Stortinget for å få med seg den kongelige avdukingen av statuen - en gave fra regjeringen til Stortinget i forbindelse med feiringen av Grunnlovens 200-årsjubileum.

– Gratulerer med flott 17. mai-feiring, hilste statsminister Erna Solberg (H) til alle, før hun overrakte gaven til Stortinget ved stortingspresident Olemic Thommessen.

– Monumentet er et varig uttrykk for vår takknemlighet overfor den unge kronprins som ble vår konge, den første konge i et selvstendig Norge på over 400 år og den første folkevalgte konge i Europa, sa statsministeren.

Les også: Se lesernes flotte 17. mai-bilder

Hundre år gammelt opprop

Stortingspresident Olemic Thommessen dvelte i sin takketale lenge ved det ettermæle kong Christian Frederik fikk i Norge i årene etter 1814.

– Han ble lenge til del en ufortjent plass i bakgrunnen i norsk nasjonsbyggings historie, sa stortingspresidenten.

Stortingspresident Olemic Thommessen minnet om at det første oppropet fra det norske folk om å reise et minnesmerke over kong Christian Frederik, ble lansert 17. mai for 100 år siden.

Takket

– 100 år etter dette initiativet samles vi nå alle om et minnesmerke. Hjertelig takk til regjeringen for gaven, avsluttet stortingspresidenten.

Statuen av kong Christian Frederik er 3,5 meter høy. Den er formet av billedhoggeren Kristian Blystad, som gikk seirende ut av konkurransen om oppdraget der 38 kunstnere i utgangspunktet deltok.

Les også: Barnehagebarnas store festdag

(ANB-NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere