*Nettavisen* Nyheter.

Kongelig besøk i dalen

Flere royale enn tidligere år har valgt å ta turen ned i Sørke- dalen denne vinteren og det byr på problemer. Over seks elg har mistet livet i forsøk på å krysse veien.

Sørkedalen: Hver vinter trekker elgen ned mot bebyggelsen, men i år har flere enn normalt valgt å ta seg en bytur.
- Det er ikke noe spesielt med at elgen trekker ned i Sørkedalen og Maridalen om vinteren. Dette skjer gjerne før snøen legger seg, men i år er det mange flere enn vanlig og vi er ikke helt sikre på årsaken til dette, sier faglig leder i Friluftsetaten, Anders Gimse, som har ansvaret for viltforvaltningen i kommunen.
- Snømengden i marka tilsier ikke at det skulle vært så mye elg her nå.
I grålysningen står vi i Sørkedalen og ser utover Styggejordet. Nede på jordet står femten elg. Etterhvert som solen titter frem, vil elgene trekke tilbake til skogen. En godt voksen elgokse kan veien mellom 500 og 600 kilo.
- Man skal ha respekt for elgen. Spesielt de som har kalver. De kan være litt grinete, sier Gimse.
Kalvene er på denne tiden av året blitt ganske store, men henger likevel tett på moren.
- Møter du på en i skiløypa som ikke vil flytte seg, kan det nok være lurt å gå en annen vei, ikke provosere den. Men som regel vil den nok flytte seg først.
Ved inngangen til Sørkedalen har det kommet opp et fareskilt som varsler om mye elg. I januar har mellom elleve og tretten elg omkommet etter å ha blitt påkjørt i Oslo.
Bare i Sørkedalen har seks- syv elg måtte bøte med livet.
- Vi oppfordrer folk til å kjøre rolig og være oppmerksomme. Elgen kommer brått på hvis den først krysser veien og et sammentreff kan få fatale konsekvenser. Det eneste folk kan gjøre er å være forsiktige. Det gjelder i bil, men også på tur. Dyrene blir lett forstyrret og vi må ta hensyn, sier Gimse.
Han håper folk ikke vil stresse dyrene unødvendig mye, spesielt også med tanke på hunder uten bånd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag