Kongelig tak til 112,6 millioner

Fasaden skal være synlig under hele opprustningen av taket på det Kongelige Slott.

Fasaden skal være synlig under hele opprustningen av taket på det Kongelige Slott. Foto: Arkivfoto

Taket er lekk, og fuktighet har gitt råteskader på Det kongelige slott. Denne uken startet arbeidet med å gi taket en velfortjent opprustning.

Et frittstående tak på åtte pilarer vil beskytte Slottet under arbeidene.

OSLO: Statsbygg gjennomfører prosjektet i nært samarbeid med Det kongelige hoff og Riksantikvaren og arbeidet er forventet å pågå i omlag 16 måneder, det vil si også under 17. mai-feiringen i 2012.

Slottstaket ble ikke rehabilitert under den forrige oppussingen av Slottet på slutten av 90-tallet, men en utbedring er påkrevet nå. Taket er lekk, og fuktighet har gitt råteskader både i bordtaket og bærende konstruksjoner.

Ingen presenning

Et frittstående tak som hviler på åtte pilarer, vil bli reist utenfor slottets vegger. Dette skal beskytte bygningen mens arbeidet på slottstaket pågår og vil være det som er mest synlig for publikum i byggeperioden. Pilarene er ikke festet til Slottet, men fundamentert i bakken utenfor. For å sikre at Slottets fasade forblir synlig i bybildet, vil det ikke bli trukket presenning mellom tårnene.

Bruken av loftet har endret seg

De store loftene på Slottet stod kalde og luftige i mer enn hundre år, men de siste 20 årene har bruken av loftene endret seg og de har blitt delvis oppvarmet. Varmen fører til at snøen på taket smelter, og smeltevannet trenger inn i takkonstruksjonen. Problemet forsterkes av at kobberkledningen på taket er skadet, og at det mangler papp under den. Innenfra danner varm luft fra loftet kondens mot kobberkledningen.

Når arbeidet er ferdig utført vil skadene være reparert og taket sikret for framtiden. Samtidig heves taket noe, slik at utluftingen blir god og taket kan isoleres. Etterisoleringen vil i tillegg gi innsparinger i utgiftene til oppvarming.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.