RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Toget stoppet ikke, men demonstrantene var godt synlige. Til høyre blir en av deltakerne bryskt tatt til side da han kommer for nær togsettet.
Toget stoppet ikke, men demonstrantene var godt synlige. Til høyre blir en av deltakerne bryskt tatt til side da han kommer for nær togsettet. Foto: Foto. Vidar Bakken

Kongen møtt av demonstranter

– Ruter jukser! Det fikk kong Harald høre da han passerte demonstrantene på Gulleråsen stasjon.

GULLERÅSEN: I 15 kuldegrader hadde et sekstitall demonstranter tatt oppstilling på Gulleråsen stasjon. Lokalbefolkningen ville vise sin misnøye med at Ruter har bestemt at stasjonen mot sentrum skal holdes stengt etter at det ble oppdaget at avstanden mellom de nye togene og perrong ble for stor.

Ruter har også sagt at dette vil det ikke bli gjort noe med nærmeste fremtid, selv om bydelsutvalget i Vestre Aker også reagerer sterkt på stengningen.

Sperret med bukker

Mandag morgen var det offisiell åpning av Holmenkollbanen, med blant andre kong Harald, ordfører Fabian Stang og samferdselsbyråd Jøran Kallmyr om bord. I skinnegangen sto det to bukker som skulle få toget til å stoppe.

Gjennomsnittsalderen på aksjonistene lå langt over det man vanligvis forbinder med demonstrerende, men det la ingen demper på aktiviteten i kulden.

Så kom politiet

At demonstrasjonen ble tatt på alvor var opplagt da først en patruljebil kom til stedet. Så kom en ny politibil med innsatsleder. Og så enda en politibil.

Bukkene ble fjernet og politiet fortalte Erik G. Tandberg, som skulle holde appell, nøyaktig hvordan ordensmakten så på situasjonen.

– Dette er en fredelig demonstrasjon. Vi vil bare stoppe toget slik at vi kan holde en kort appell, sa Tandberg.

– Ikke noe tull

Det var ikke aktuelt, og politiet satte opp sperrebånd, slik at aksjonistene ikke fikk anledning til å stå på perrongen. Dette falt ikke i god jord.

– Vi er såpass voksne at vi kan få lov til å stå fredelig på perrongen, mente en eldre mann.

– Vi skal ikke ha noe tull med sperring av skinnegangen. Vi tar ikke stilling til hva dere demonstrerer for. Kongen er om bord og toget skal uhindret kjøre rett opp til Holmenkollen. Vi skal ivareta kongens sikkerhet, sa polititjenestemannen.

– Hva om jeg stiller meg midt i skinnegangen, ropte en kvinnelig deltaker.

– Da blir du fjernet med makt, sa politimannen.

At dette var ment på alvor var tydelig med politi på perrongene på begge sider og nede ved skinnegangen på begge sider av linjen.

Vil ikke gi seg

Etter 30 stivfrosne minutter kom endelig toget. Kong Harald og Fabian Stang betraktet smilende opptrinnet mens det ble ropt «Ruter jukser, Ruter jukser, Ruter jukser».

En demonstrant som kom for nær toget ble bryskt fjernet. Toget gled uhindret forbi, men aksjonistene var likevel fornøyd med å ha fått markert sitt syn.

Alf G. Astrup, som er en av initiativtakerne til aksjonen, kom rett fra Majorstuen stasjon.

– Jeg fikk delt ut løpesedler til dem som var invitert til turen. Det var ikke så populært og jeg ble bedt om å flytte meg. Dette er bare starten på en aksjon. Vi kommer ikke til å gi oss før vi får tilbake stasjonen vår, sier Astrup.

Han mener det er en skandale at Ruter ikke har til hensikt å gjøre noe med situasjonen.

– Vi har to krav. Ruter må umiddelbart starte arbeidet med å sette i stand stasjonen, som må være avsluttet innen 31. januar 2011. Og fra og med nå skal det settes opp «buss for bane» fra Gulleråsen til Slemdal, sier Astrup.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere