RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kongens sølv til Norges egentlige matmor


HEDER: Liv Gregersen Kongsten fikk Kongens Fortjenstmedalje overrakt av administrerende direktør i Mills, Tore Haugsdal.
HEDER: Liv Gregersen Kongsten fikk Kongens Fortjenstmedalje overrakt av administrerende direktør i Mills, Tore Haugsdal. Foto: Alle foto: Cathrine Brynildsen
Liv Gregersen Kongsten har arbeidet med mat i 50 år. Fredag fikk hun Kongens fortjenstmedalje i sølv.

SOFIENBERG: – Du har gjort Norge sunnere.Det manglet ikke på varme ord da Tore Haugsdal, adm. dir. i Mills, leste opp begrunnelsen for Kongens heder. Gjennom et langt yrkesliv har Liv Gregersen Kongsten lært Norges befolkning å spise sunt.

Men det er det bare hennes nærmeste medarbeidere som har visst. Før nå.

Bak «persilledusken»

Fra et høytidelig dekket bord i festsalen i Mills' lokaler på Sofienberg stavre en vever eldre kvinne seg frem til podiet.

Så haglet rosen fra «hele Norges matmor», Ingrid Espelid Hovig:

– Uten Liv hadde jeg aldri greid meg. Julia Child (amerikansk TV-kokk, red. anm.) hadde 15 medhjelpere, jeg hadde én. Du visste hva vi skulle gjøre for å få Fjernsynskjøkkenet til å fungere, sier Hovig.

De små triksene for å få kjedelig mat til å se fristende ut, er også Kongstens verk. Det være seg en rutete duken under grøttallerkenen, eller persilledusken i potetmosen.

Livsinnsats

Kongens fortjenstmedalje gis til personer som på en særdeles fortjenstfull måte har gjort en solid innsats i samfunnslivet og privat eller offentlig tjeneste.

Som husøkonom og diverse annet i Margarincentralen siden 60-tallet, og med utallige kokebokutgivelser bak seg, har Kongsten «tatt et stort samfunnsansvar for å utøve folkeopplysning rundt matglede og riktig kosthold», forteller begrunnelsen for tildelingen.

Inkluderende inspirator

Vennene i Landslaget for mat og helse i skolen trakk i sin tale frem Kongstens evne til å engasjere og by på seg selv:

– Din fokus har alltid vært å spre kunnskap og matglede. Din entusiasme har gjort vårt kosthold mer velsmakende, sa leder Inger Lise Fevang Jensen.

Hedersgjesten selv var overveldet over responsen på livsverket.

– Jeg er ydmyk. Det er utrolig hyggelig at denne æresbevisningen kommer fra dere som har vært mottakere av budskapet, sa hun.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere