*Nettavisen* Nyheter.

Kongepar i grønn drakt

På bussholdeplassen er det plantet oppstammet søyletuja, noen av de få eviggrønne trærne i gaten. Foto: Foto: Eirik Eide

Innspurten i ferdigstillelsen av Dronning Eufemias gate er i gang. Denne uken begynte plantingen av trærne i det som blir byens grønneste allé.

Klikk på bildet for å forstørre.

Anne Bertine Fagerheim fra Statens vegvesen og Rainer Stange fra Dronninga Landskap inspiserer naverlønnen. Foto: Foto: Eirik Eide

Klikk på bildet for å forstørre.

Kinesiske metasequioatrær er noen av de mest spesielle trærne i gaten. Foto: Foto: Eirik Eide

Klikk på bildet for å forstørre.

Anne Bertine Fagerheim og Rainer Stange har vært sentrale i utformingen og planleggingen av Kong Haakon Vs gate. Foto: Foto: Eirik Eide

Klikk på bildet for å forstørre.

Søyleeik flankerer trikkesporene. Snart plantes det gress og roser her også. Foto: Foto: Eirik Eide

BJØRVIKA: Dronning Eufemias gate blir hovedgaten i Bjørvika. Den har lenge fremstått som noe trist og grå, men holder nå på å få et helt nytt ansikt.

Les også: Dronning Eufemias gate – snart halvveis

Selv om mange nok har klaget på en dårlig vinter og en altfor tidlig vår, er utplantingen av trærne nå i mars i hvert fall én positiv følge av det milde været. Normalt ville man ha måttet vente noe lenger med denne utplantingen, for å unngå minusgradene.

Ulike gater

I år plantes rundt 360 trær ut, resten kommer neste vår. Til slutt vil Kong Haakon Vs gate og Dronning Eufemias gate stå i grønn skrud. De vil huse i alt 600 trær fra alle verdens hjørner, stående i stram giv akt – et kongepar verdig.

De to gatene vil imidlertid bli nokså ulike. Tanken er at Dronning Eufemias gate skal gi et litt mindre rigid uttrykk, og heller være en fargerik og mild gate med trær plassert i klynger og med ujevne mellomrom. Gode oppholdsrom skal skapes under trærne.

I Kong Haakon Vs gate blir de derimot stående på geledd, og her plantes også stort sett eik. Fra gammelt av er det ”kongetreet”, et symbol på styrke, makt og visdom.

I trikketraseen midt i Dronning Eufemias gate vil det som nevnt tidligere være slank søyleeik som flankerer sporet, sammen med høye stativ med klatreroser. Hele gaten er faktisk bygget slik at trikketraseen ligger som laveste punkt, mens fortauene på hver side er noen titalls centimeter høyere. Dermed får fotgjengerne en opphøyet posisjon, både i overført betydning og bokstavelig talt.

Det er imidlertid lang tid til trikken kommer, siste beregning er nå 2018 eller 2019. Man vil med andre ord ha en 700 meter lang og ubrukt gresslette midt i gaten i flere år fremover. Kanskje man kunne bruke den som oppholdsrom mens vi venter på trikken? Skiløype om vinteren, for eksempel?

Verdenskart

Den overordnede tanken med Dronning Eufemias gate har altså vært å skape en ny type allé, tilpasset det 21. århundret. Mangfoldet av trær henspeiler på mangfoldet av mennesker i byen, som i dag kommer fra alle verdens hjørner.

Og nettopp geografien er en artig og viktig del av organiseringen av trærne. Dronning Eufemias gate er rett og slett verdenskartet brettet ut. Starter du vandringen i vest, det vil si ved Christian Fredriks plass utenfor Oslo S, befinner du deg på vestkysten av Nord-Amerika. Fortsett videre forbi Thon Hotel Opera og Oslo Atrium, og du vandrer under trær fra resten av det amerikanske kontinentet frem til ”østkysten”.

Å krysse Atlanterhavet har aldri vært enklere. Gå over broen over Akerselva og du befinner deg med ett i Europa. Derfra går trevandringen helt til Øst-Asia – eller Bispegata som det også er kjent som…

Les også: Havnepromenaden – byens nye oppholdsrom

Nye arter

Mange av artene har aldri før eksistert i Norge. Utenfor DNBs bygg finner du blant annet metasequoiatrær fra Kina, et såkalt urtre. Man ante ikke at dette treet i det hele tatt eksisterte før på midten av 1940-tallet. Dette er trær dinosaurene spiste, og nå står det altså eksemplarer midt i Oslo!

Ved trikkeholdeplassen plantes kulelønn som nærmest vil stå som paraplyer over de ventende passasjerene. I tillegg blir det oppstammet søyletuja, platan, naverlønn og nesletrær fra Balkan, for å nevne noe. Og om du ikke er helt stø i fremmede trearter, vil infoskilt med QR-koder ved de ulike trærne hjelpe deg til mer kunnskap.

Langs det søndre fortauet, som foreløpig bare skal asfalteres i påvente av at byggene på den siden av gaten skal bygges, vil det blir mer ”tradisjonelle” trær som alm, lind og lønn.

Gatemøblene som skal settes ut er spesialdesignet for disse gatene. Små krakker og puffer settes ut under treklyngene i Dronning Eufemias gate for å invitere til bruk av gaten og gjøre den til mer enn bare en transportetappe. I Kong Haakon Vs gate kommer det benker og bord langs gangveien vendt ut mot Middelalderparkens vannspeil.

Planlagt lenge

Å få vist frem så mange flotte og ulike trær i det offentlige rom og ikke bare i egne hageanlegg, har vært en kongstanke hos menneskene bak prosjektet og planleggingen. Med Dronning Eufemias gate får man en botanisk hage midt i byen!

Trærne som plantes ut er mellom 10 og 15 år gamle og har vokst opp på ulike steder i Nord-Europa. De er med andre ord ”født” før planene for gaten i det hele tatt ble lagt.

Gaten har nemlig vært planlagt i nærmere syv år, med et stort team fra ulike aktører. To av disse har vært landskapsarkitekt Anne Bertine Fagerheim fra Statens vegvesen og landskapsarkitekt og professor Rainer Stange i landskapsarkitektkontoret Dronninga landskap, og denne artikkelen skylder dem en stor takk for mye og god informasjon. De to gleder seg særlig til å se tulipantrærne blomstre og til å se de rød og fiolette fargene i ambratreets høstpalett. Det gjør vi også!

Deler av Dronning Eufemias gate åpner for trafikk allerede i midten av mai, Kong Haakon Vs gate i begynnelsen av juni. Neste sommer er alle trærne på plass og da åpner også gatene offisielt.

Les om denne spalten: Følger Fjordbyens utvikling

Tidligere artikler i serien «I forandring»:

Havnepromenaden – byens nye oppholdsrom

Midgardsormen i Bjørvika

Kommer trikken snart?

Deichmans nye hjem

Dansker bygger «foss» i Bjørvika

Dronning Eufemias gate – snart halvveis

Næring og liv på Sørenga

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag