RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Koreansk kampkunst i fare

Hapkido er en lite utbredt kampsport i Norge, men grunnet stilartens særpreg og mangfold bør man få øynene opp for sporten, før det er for sent.

CARL BERNER: Oslo Hapkido Klubb (OHK) er én av fem klubber i Norge som driver med denne genuine formen for koreansk kampsport, eller rettere sagt kampkunst. Nå står klubben i fare for nedleggelse.
OHK ble stiftet 09.09.1999 av Edvard H. Valholm og tidspunktet for oppstarten var ikke tilfeldig.
Vi håpet på hell og lykke i framtiden og ettersom tallet "9" er et lykketall og samtidig det høyeste tallet i den koreanske kulturen, passet datoen perfekt for vårt formål, sier instruktør og ansvarlig for OHK's daglige trening Edward H. Valholm (37), som for øvrig innehar gradene 2. dan i hapkido og 3.dan i taekwondo.

Februar er siste sjanse

På det meste var vi 13 deltakere, nå er vi bare tre, sier Valholm som tror noe av grunnen er at i Oslo så drukner man i det store mangfoldet av konkurrerende sporter.
Får vi ikke flere medlemmer så blir nok februar den siste måneden vi kan holde det gående. Jeg ønsker videre å appellere til tidligere taekwondo-utøvere som vil finne hapkido meget godt egnet og er en ypperlig form for å fortsette å trene på. Disse to utfyller hverandre perfekt og man kan videreføre det man tidligere har lært i taekwondo, sier Valholm.

"Myk" kampkunst

Hapkido må betraktes som en "myk" kampkunst, i motsetning til de "harde" kampsportene som bruker kraft mot kraft og hvor utfallet avhenger av hvilken kraft som er sterkest. I hapkido bruker man gjerne angriperens kraft på en slik måte at den rammer den som angriper.
Det viktigste er å kunne forsvare seg defensivt og offensivt og kunstens utførelse er meget individuell, fortsetter Valholm mens han viser Østkantavisa enkelte teknikker i et fantastisk fint lokale, med mye lys og spesielt godt egnede matter for nettopp hapkido.

Kun trening

Hapkido er ikke en konkurranseidrett på linje med taekwondo. Konkurranser er lite utbredt, det er læring gjennom trening og utvikling av den enkelte utøver som menneske som er det sentrale.
I hapkido er det kun trening som gjelder. Her vil man aldri oppleve mas om konkurranser og heller ikke føle noe "belte-jag", men graderinger blir et resultat av trening og dermed kan hver enkelt selv bestemme når tiden er moden, fortsetter Valholm.
Kvinner og menn over 16 år som kanskje har truffet på et metningspunkt i sine sporter, har her en gyllen mulighet til å fortsette med hapkido, avslutter Valholm før han viser oss noen virkelig imponerende spark og kaste-teknikker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere