RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Korpsene nekter å dø

En undersøkelse Lokalavisen Groruddalen har gjort, tyder på at korpsvirksomheten i Groruddalen slett ikke er en utdøende aktivitet.

GRORUDDALEN: Avisen har spurt samtlige 21 korps i Groruddalen noen nøkkelspørsmål om hvordan det går med deres korps. Av disse var det 17 som svarte på henvendelsen. Selv om det vanskelig kan trekkes entydige konklusjoner ut av svarene, er det flere momenter som går igjen.

Foreldre skyr dugnader

Utfordringer med å få med foreldre på dugnadsarbeid ser ut til å være en av hovedårsakene til at noen sliter med rekrutteringen. Korpsene konkurrerer også med mange andre fritidsaktiviteter. Et positivt tiltak er at flere har fått korpsundervisning inn i skolen og SFO.

Vi tror skolene må ønske å ha et korps, og være med på å tilrettelegge for korpsaktivitet, spesielt rekruttering, instruksjon og samspill, sier tidligere styreleder i Vestli skolekorps Truls Olsen.

Videre oppgir korpsene at dyktige instruktører og dirigenter, samt et driftig styre, er viktig for å lykkes. Ildsjeler ser ut til å spille en stor rolle. Ikke minst må musikantene selv få være med på å bestemme valg av musikk, og planlegge aktiviteter. Konserter, opptredener og turer ser ut til å være fine motivasjonsfaktorer. Noen mener det er viktigere å fokusere på gode instrumenter framfor uniform.

Refser politikerne

Nesten samtlige oppgir loppemarked som hovedinntekten. Mange merker at inntekten fra spilleautomatene er borte, uten at dette blir kompensert på andre måter. Flere gir uttrykk for at den kommunale støtten burde vært mye høyere.

Her bør kommunen få sterk kritikk. Dersom de ønsker et levende musikkmiljø i fremtiden, må de være villige til å satse på de som utdanner fremtidens musikere, sier leder av Høybråten skoles musikkorps Lars Ottersen.

Når politikerne flagger «millioner til kultur» lurer vi alltid på hvor pengene blir av, sier Tone Varang, leder i Høybråten skoles strykeorkester.

Lederen i Hasle skoles musikkorps Berit Tveit peker på at andre byer gir mer i støtte til sine korps.

Det er på tide at politikerne får opp øynene og ser hvilken unik aktivitet dette er. Stavanger kommune gir alle sine korps gratis dirigent tjenester. Bergen kommune gir 100 000 kroner i støtte til sine elitekorps. Oslo burde bevilge mer penger til Oslo musikk- og kulturskole, slik at alle skolekorpsene har mulighet til å komme inn der, sier hun.

Lokalavisen Groruddalen takker alle som har svart på undersøkelsen, og beklager dersom vi har utelatt noen. Vi har ikke lykkes i å komme i kontakt med Nordtvet, Rommen, Rødtvet, og Veitvet skoles musikkorps.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere