*Nettavisen* Nyheter.

Kos med taco-party

Ja, den ligner på den vanlige. Men denne smaker mer og bedre! Foto: Alle foto: Carl Martin Nordby

Enten du synes taco er herlig eller harry, kommer du til å like denne varianten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Når du knuser de hele krydderne selv, får du maks smak ut av dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Når svinenakken eller bogen er bakt lenge i ovn, er kjøttet så mørt at det kan rives i biter med en gaffel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ovnsformen må dekkes med folie, slik at saftene i kjøttet ikke stikker av.

Klikk på bildet for å forstørre.

Øyvind Hjelle er matfaglig konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere ». Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Quesadilla, wraps, tortillas, taco, nachos – dette er retter som selv norske barn under ti år har et sterkt forhold til. Men vet vi hva det egentlig er?

Mye stolthet

I «texmexens» hjemland, Mexico, spises disse variantene i ett sett. Men aldri med kjøttdeig kokt inn med såkalt tacokrydder, og heller ikke med sprø tacoskjell, slik vi gjør det her til lands.

Selv om taco fremstår som fingermat-fastfood, er det mye stolthet knyttet til retten i opphavslandet. Rene, raffinerte, friske og gode smaker er viktig i en klassisk taco.

Fyllet i taco består gjerne av svinekjøtt fra den forreste delen av grisen. Kjøttstykker fra bog/skulder og nakke, gnidd inn med krydder, vil være smaksrikt og saftig selv etter over flere timers baking i ovnen.

Saftigheten skyldes at tynne sener og fett, som ligger mellom musklene, går i oppløsning under varmebehandlingen. Filet eller steik av svin vil derimot bli forferdelig tørt med tilsvarende behandling.

Mexicansk måltid

Når det saftige svinekjøttet er bakt ferdig, er det så mørt at man kan rive det fra hverandre med en gaffel. Da får det slå følge med frisk tomatsalsa (nei, ikke tacosaus), en grov guacamole med limesaft (nei, ikke den ertepureen på boks som også kalles guacamole), fersk, kokt og sprø mais (ikke den bløte hermetikkvarianten) og gjerne noe stivelse som kokt ris eller svarte bønner.

Grovt revet cheddar, rødløk, en skje rømme blandet med litt yoghurt og noen blader sprø salat og koriander gjør dette til en realt mexicansk måltid.

Hvis du ikke ønsker å lage tortillalefsene selv, anbefaler jeg å gi butikkvarianten noen sekunder i en grillpanne eller bake dem tildekket i ovn i noen minutter. Griller du dem, vil de få en god smak av litt brent mel uten at de blir stive og tørre.

Sett på Manu Chao på spilleren, smør deg selv med litt tålmodighet og grisen med krydder, og lag et tacoparty litt utenom det vanlige!

Slik gjør du det

Kjøtt: Legg kjøttet i en ildfast form av porselen eller steingods (helst ikke metall). Knus koriander, pepper og spisskummin sammen med paprikapulveret og saltet i en morter. Har du ikke morter, kan du bruke undersiden av en kjele til knusingen.

Gni dette krydderet godt inn i kjøttet. Finhakk chipotle-chilien og dryss den over. Del hvitløken og appelsinen i store biter som legges oppå kjøttet. Hell over 2 ss olivenolje, dekk til formen med folie og sett den i ovnen på 180 grader i ca. 1 time og 50 minutter. Ta av folien og snu kjøttet litt rundt i pannen slik at smaken og stekesjyen fordeles over hele. Steke videre uten folie i 20 minutter til.

Nå skal kjøttet være så mørt at du kan dele det opp i biter med to gafler. Plukk ut hvitløken og appelsinen. Hakk opp kjøttet og la det ligge i den smaksrike, gode juicen som ligger igjen i den ildfaste formen.

Tilbehør: Hakk opp vårløk, chili, tomat og frisk koriander. Bland dette godt med salt og olivenolje – så enkelt er det å lage salsa! Mos avokadoen med limesaft, salt og litt hvitløk – og simsalabim: guacamole. Rømmen og yoghurten blandes sammen. Cheddaren rives grovt. Rødløken skjæres i tynne skiver. Maiskolben kokes i 8 minutter i saltet vann før du skjærer av maiskornene. Svarte eller røde bønner kan være fra kartong. Hell av laken først.

Tortillalefser: Pakkes i folie og bakes 5 minutter i ovnen, eller grilles raskt i en veldig varm grillpanne.

Fyll opp lefsen slik at det er realistisk å få rullet den sammen!

Taco

Ingredienser (4 porsjoner). Tilberedningstid: ca. 2,5 timer.

Kjøtt:

  • 800 g svinenakke/bog (ca. 4 skiver)
  • ½ appelsin
  • 1 chipotle-chili
  • 5 fedd hvitløk
  • 2 ts hel koriander
  • 2 ts hel spisskummin
  • 1 ts hel pepper
  • 1 ss paprikapulver
  • 2 ts maldonsalt
  • 2 ss olivenolje

Tilbehør:

  • 100 g cheddar
  • 1 avokado
  • ½ lime
  • 1 fedd hvitløk, hakket
  • ½ rødløk
  • 100 g svarte kokte bønner
  • 3 plommetomater
  • 1 vårløk
  • 4 ss frisk koriander
  • 2 ss olivenolje
  • ½ chili
  • 1 dl rømme
  • 1 dl yoghurt
  • 12 små tortillalefser
  • ½ issalat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.