RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økosofi i glassene

Den sør-afrikanske vinbonden Johan Reyneke gjestet Kolonihagen i Frognerveien i går, for å overbevise om at god vin avhenger av månens syklus.

FROGNERVEIEN: Vinimportøren Engelstad hadde hentet den sør-afrikanske vinbonden Johan Reyneke til tigerstaden, for å la ham fortelle om alternativt jordbruk og for å gi vininteresserte osloborgere en smak av biodynamikk.

Økologi møtte biodynamikk

Arrangementet fant sted på Kolonihagen i Frognerveien - en heløkologisk bakgårdskafé, som har skapt stor begeistring i nabolaget siden den åpnet for et drøyt halvår siden.

Og valget av lokasjon var på ingen måte tilfeldig, forteller Engelstads daglige leder Janne Brekke.

– Kolonihagen bestreber seg på å kun benytte norskproduserte, økologiske produkter. Denne filosofien ligger nært opp til Reynekes tanker om vinproduksjon, forteller hun.

Dyrker biodynamisk

Reyneke er nemlig en av få sør-afrikanske vinbønder som dyrker biodynamisk (se faktaboks).

Denne formen for dyrking er omdiskutert, på grunn av dens tette bånd til det antroposofiske verdensbildet; såing, pløying og høsting styres eksempelvis etter månens syklus.

Da Reyneke fortalte om hvorfor han valgte å legge om til biodynamisk dyrking , vedgikk han at biodynamikken "might sound a little crazy".

Han understreket samtidig hvilken oppsiktsvekkende effekt det hadde hatt på både vinmarken og det ferdigstilte produktet.

Inspirert av Arne Næss

Vinbonden, som er utdannet i filosofi, fortalte at han også var blitt sterkt påvirket av Arne Næss' økosofi.

– Altfor mange av oss verdsetter kun det vi kan selge for penger. Jeg tror alt som lever har en iboende verdi, og den holdningen gjenspeiles i hvordan vi produserer vinen, fortalte han gjestene i går kveld.

Da han besluttet å legge om til biodynamisk dyrking for drøye ti år siden var det mange som hevet øyenbrynene:

Utsolgt etter et par uker

– Folk nektet å være med på at det kunne være lønnsomt å gå tilbake til hvordan folk dyrket for to hundre år siden, fortalte Reyneke.

Men i etterkant har skeptikerne blitt sittende tilbake med skjegget i postkassen; Lokalt er nemlig Reynekes viner så populære at de som regel er utsolgt et par uker etter lansering.

Og etter reaksjonen blant gjestene på Kolonihagen å dømme kan den biodynamiske vinen fort bli en hit også i norske vinkretser.

Er tilgjengelig i Norge

To av de seks vinene som ble servert i går er allerede tilgjengelige på det norske markedet - henholdsvis Reyneke Cornerstone og Reyneke Sauvignon Blanc.

Fra 1. juli vil også Reyneke Reserve White og Reyneke Sauvignon Blanc bli å finne i Vinmonopolets basisutvalg. Reyneke Chenin Blanc blir å finne i bestillingsutvalget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere