RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kostbart vern av Lilleaker gård


Bydelsutvalget vil gi eierne rett til å utparsellere tomt til nybygg på på nedsiden av hovedhuset – i forkant av dette bildet, i stedet for å ta av eplehagen. Gården ligger i hjørnet der Sollerudveien munner ut i Vækerøveien. Foto: Vidar Bakken
Bydelsutvalget vil gi eierne rett til å utparsellere tomt til nybygg på på nedsiden av hovedhuset – i forkant av dette bildet, i stedet for å ta av eplehagen. Gården ligger i hjørnet der Sollerudveien munner ut i Vækerøveien. Foto: Vidar Bakken
Familien Botolfsen har bevart Lilleaker gård i 150 år, men det koster. Løsningen for familien er å få skilt ut tre tomter.

LILLEAKER: – Med tre tomter i bakhånd, kan familien i fremtiden sikre mulighet for kapital til vedlikehold av gården, sier Else Anett Botolfsen.

Men det vil ikke Byantikvaren ha noe av. Etaten går inn for at hele gården med omliggende tomt skal inngå i en ny reguleringsplan med formål bevaring. Gården ligger på prioritert plass i Verneplanen for Akergårdene. I dag er det meste av området regulert til byggeområde for boliger. Sameiet til Lilleaker gård har søkt om å få skilt ut tre tomter, i henhold til gjeldende reguleringsplan. Dette utgjør noe over 1/4-del av det totale arealet.

En klam hånd

– Det legges en klam hånd om familiens oppsparte kapital. Siden 1851 har gården vært i familiens eie og til alle tider har vi holdt gården ved like, sier Botolf Botolfsen.

– Dette er et klassisk eksempel på en verneplan som båndlegger alt uten at det følger midler med, sier hans datter Else Anett Botolfsen som bor i er hus med tomt som ble skilt ut på sekstitallet.

– I verneplanen har Byantikvaren også tatt med deler av min tomt selv om det altså er en mannsalder siden den ble skilt ut fra den opprinnelige tomten. I tillegg bygsler Kajalund sykehjem deler av tomten, som også skal omfattes av verneplanen, sier datteren.

Hovedhuset fra 1760

Sameiet Lilleaker gård har søkt om å få fradelt tre tomter med formål å bygge ut eneboliger i ytterkanten av gårdens innmark. Dette betyr at noe av den gamle eplehagen vil forsvinne. Gjennom flere generasjoner er gården med bygninger vært godt vedlikehold, ikke minst hovedhuset fra cirka 1760.

– I dag leier vi ut boligen, samt drengestue og et mindre hus. Alt vi får inn av leieinntekter brukes til å holde gården og tomten ved like. Enda har vi skutt inn ytterligere midler for å få det til. Vår tanke er at ved å få fradelt tre mindre tomter, vil vi i fremtiden ha kapital til vedlikehold. Det koster mye penger å bevare denne gården, sier Botolfsen.

7,7 millioner

Sameiets representant, advokat Harald Ramm, redegjorde for planene i siste møte i Bydel Ullerns bydelsutvalg (BU).

– Selv om disse tre tomtene blir fradelt gården er det mer enn nok til å få vernet opprinnelig bygningsmasse, tunet og den naturlige sfæren rundt. Dermed vi man få en plan som tilgodeser både eiere og vernet. Eierne er ikke motstandere av vern. Det er tross alt eiernes fortjeneste at gården er så intakt at det er mulig å bevare den, sa blant annet Ramm, som la vekt på a innsynet til gården ville bli beholdt nesten hele veien.

– Nye bygninger vil bli tilpasset eksisterende bygningsmasse av høy antikvarisk verdi. Familien har ikke til hensikt å få mest mulig økonomisk vinning. Det dreier seg først og fremst om vedlikehold av gården, som er familiens oppsparte kapital. I årene frem til 1970 brukte familien 1,1 millioner kroner til oppgradering av gården. Det tilsvarer 7,7 millioner i dag. Snart står man overfor en tilsvarende oppgradering, sa Ramm.

Skuffende

BU ga eierne noe medhold i sitt vedtak. De er enige i at det er kostbart å holde fredete eller vernede eiendommer ved like, men ville likevel ikke at eierne skulle få skille ut de to tomtene som inngikk i eplehagen. Denne delen av tomten mener BU er en del av det vesentligste området rundt bygningsmassen. Derimot gikk BU inn for at eierne skulle få parsellere ut et lite område på nedsiden av hovedbygningen, ut mot Sollerudveien. Forslaget ble vedtatt med 13 stemmer fra Høyre (7), Ap (3), Venstre (2) og SV (1). FrP gikk imot Byantikvarens verneforslag og ville at eierne skulle få disponere tomten i forhold til nåværende reguleringsplan.

– Det var skuffende. Vi hadde trodd at bydelsutvalget ville støtte oss i dette. Den foreslåtte utparselleringen er på langt nær nok til å sikre gården i fremtiden. Man skal også være klar over at vi ikke har til hensikt å realisere disse tomtene, hvis det ikke er strengt nødvendig. Vi ønsker å bevare gården mest mulig intakt så lenge som mulig, sier Else Anett Botolfsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere