RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftledning til Stortinget


Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen engasjerer seg i kraftledningen på Manglerud.
Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen engasjerer seg i kraftledningen på Manglerud.
Mandag sendte stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) spørsmål til olje- og energiministeren om kraftledningen på Manglerud.

MANGLERUD: I 1914 ble det gitt konsesjon for anlegging av en høyspentledning Kykkelsrud-Solbergfoss-Kristiania. Et vilkår i konsesjonen for kraftledningen, som går gjennom tettbebyggelsen på Manglerud, er at ledningen skulle anlegges underjordisk innenfor tettere bebygget strøk. Hva er begrunnelsen for at departementet, som ansvarlig konsesjonsmyndighet, unnlater å følge opp vilkårene i konsesjonen og ikke gir pålegg i henhold til konsesjonsvilkårene? skriver Syversen.

Vilkårene

Innenfor tettere bebygget strøk, for eksempel bymessig bebyggelse, skal den i alminnelighet føres som underjordisk ledning lagt på betryggende måte, står det i vilkårene.

Videre heter det: Kristiania kommune skal være forpliktet til å omlegge ledningene i Aker helt eller delvis til underjordisk kabel når dette av arbeidsdepartementet finnes påkrevd av hensyn til vedkommende strøks bebyggelse eller av andre allmenne interesser, og sådan omlegging kan foregå uten forringelse av anleggets driftssikkerhet. Hvorvidt så er tilfellet, avgjøres av Arbeidsdepartementet.

Krevde nedgraving

Syversen forteller at Hafslund Nett AS, som da het Viken Energinett AS, i 1999 søkte om oppgradering av en delstrekning mellom Tøyen og Abildsø transformatorstasjoner, ved utvidelse/oppgradering av luftstrekket gjennom blant annet tettbebyggelsen på Manglerud.

Mer enn tusen av de berørte beboerne ved borettslag og sameier på Manglerud gikk i mot at det skulle gis slik konsesjon med utvidelse/oppgradering av luftstrekket.

De krevde nedgravning, under henvisning til vilkårene og at slike ledninger, anlegg og større endringer bør nedgraves generelt, samt at området fra før er særlig belastet miljømessig.

Må tas med konsesjonær

Da Hafslund Nett AS trakk søknaden om oppgradering, etter at saken hadde ligget i OED frem til 2005, opprettholdt beboerne kravet og purret flere ganger.

Departementet har svart at spørsmålet om nedgraving er et anliggende som må tas opp med konsesjonæren og at departementet er ferdig med saken.

Viktig å følge opp

Hvorfor engasjerer du deg i denne saken?

Det er jo stadig rapporter om at det er mulige helseskader knyttet til den typen høyspentledninger. Og så er det jo snakk om det estetiske, for dette gjør seg jo bedre i kabler i bakken. Det har jo ikke blitt noe mindre bebyggelse i Manglerud-området siden konsesjonen ble gitt for snart 95 år siden. Derfor synes jeg det er viktig å finne ut om konsesjonen er fulgt opp i tilstrekkelig grad. Mange i lokalbefolkningen er opptatt av dette, og jeg er valgt på vegne av befolkningen her i Oslo, sier Syversen til Nordstrands Blad.

Fra spørsmålet blir stilt skal stortingsrepresentanten få svar fra energiminister Åslaug Haga innen seks virkedager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere