RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krav på å bli behandlet med respekt

I Akersposten 23.04.2009 prøver Giske Edvardsen, leder for søknadskontoret i bydel Ullern, å forklare praksisen med å blande sammen somatiske og demente eldre på sykehjemmene med at slik utskriving foregår etter sentrale retningslinjer.

Denne forklaringen er i beste fall en dårlig unnskyldning. Hva slags vurderinger er det som ligger bak en praksis i det offentlige som tillater at åndsfriske, men fysisk skrøpelige, mennesker skal tilbringe dagene sammen med demente? Alle oppegående, friske mennesker forstår umiddelbart at en slik praksis er forkastelig.

Jeg tror at samme hvordan man søker å forklare, eventuelt bortforklare, en slik måte å forvalte sitt ansvarsområde på, så er det økonomiske forhold som ligger i bunn. For hvorfor skulle man ellers gjøre det?

I inntakskriteriene for Oslo kommunes sykehjemstilbud heter det så vakkert:

"Den som mottar et tilbud om opphold i sykehjem skal oppleve respekt, selvstendighet og styring av eget liv." Dette må kunne betraktes som et krav i kriteriene som ikke kan medføre en praksis der åndsfriske mennesker blir plassert sammen med demente.

Det er også interessant å lese sykepleierforbundets yrkesetiske retningslinjer der det i forordet sies at "retningslinjene er gode verktøy for å bygge verdibevisst hverdagskultur, og de bør gjøres levende ved aktivt bruk".

Verdibevisst hverdagskultur – ja, det er det vi etterlyser.Berit Kvæven

Leder av tilsynsutvalget for Smestadhjemmet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere