RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krealister i kloakkens dyp


Lite fristende å bade, synes de unge krealistene.
Lite fristende å bade, synes de unge krealistene.
Kan kloakk være kult? En gruppe krealister dro til Bekkelaget renseanlegg for å sjekke. Det var rart, litt skummelt og ganske spennende!

BEKKELAGET Hva er en krealist? Ordet er funnet opp av kursleder og initiativtaker Eline Hjelle.

Det er en person som kombinerer kunnskap fra ulike fagområder, og dermed får nye utfordringer og resultater, forklarer hun.

Hun holder "krealistkurs", og tema denne gangen er VANN i alle varianter. Kurset går over fire ganger, og deltakerne møter to musikere, en filosof og en biolog. De skal ta vannprøver, lage flaskeorkester og vannhjul. Denne tirsdagen er filosofen med, og turen går til et kloakkrensenalegg.

Inne i fjellet

Bekkelaget renseanlegg er enormt. Hele 40 millioner avløpsvann behandles i året! Men hvordan foregår det? Administrerende direktær Ola Toftdal forklarer.

Kloakken renses både mekanisk og biologisk, før den filtreres og slippes ut i fjorden igjen på 50 meters dyp, sier han.

Tunnelsystemet under byen fører regn og avløpsvann hit.

Hvorfor må vi rense vannet? spør Kristoffer.

Ellers blir fjorden syk. Da kan ikke fisken leve, og vannet blir ikke særlig fint å bade i, forklarer Ola. Nå skal jeg vise dere hvordan det foregår.

Anlegget ligger inne i fjellet. Som en kjempemaurtue med mange ganger og tunneler! Og alle steder er det store bassenger med masse mørkt vann. Kaffe er det ikke. Det lukter skikkelig fjøs, men vi ser ingen kyr.

Hva er det oppi der? spør en jente. Oppi badebassenget?

Møkk og dritt, sier Ola greit. Og man bør nok ikke bade oppi der.

Bæsj! roper en unge. Alt det!

Han blir aldeles overveldet og må løftes opp av pappa.

Ola viser vei opp til råtnetankene, der slammet varmes opp til 55 grader, og danner store mengder gass som brukes til oppvarming. Møkka blir til fyring. Flott gjenbruk!

Skumle lyder

Hall 1 er 200 meter lang, den største i hele anløegget. Det mørkebrune vannet i bassengene kruser seg i pene små bølger.

Lyst på en båttur? spør jeg en gutt.

Neiiii! Æsj! Han ser forferdet på avisens utsendte.

Man kan ikke ha båt oppi der. Den faller fra hverandre med én gang! Også detter man i...! Han holder for øynene.

Hva er de lydene? Thor Herman ser betenkt ut. Noen rungende dumpe brøl kommer liksom alle steder fra, i de rå og fuktige hallene.

Er det troll her?

Ingen troll. Det er en lydinstallasjon av Arne Nordheim; "Dråpen". Klangene forandrer seg hele tiden, etter kvaliteten på avløpsvannet hele døgnet rundt.

Dette kalles for sedimentering; små partikler synker til bunns og vannet flyter opp. Og i disse fire hallene renses vannet biologisk.

Ola viser fram et stort glassrør.

Ser dere klumpene på bunnen? Det er bakteriekolonier. Snille bakterier som fjerner nitrogen! De jobber for oss. TIl gjengjeld mates de med sprit. Da blir de blide...

I sedimenteringshallene lukter det stramt. Fosfor fjernes med kjemikalier. Slamfiltre langs veggene filtrerer vannet før det slippes ut i fjorden igjen, på circa 50 meters dyp. Slammet tørkes i en tunnel for seg, og kjøres av sted for å bli spredd på åkeren til bonden.

Jeg skal aldri spise gulrøtter mer! sier en jente alvorlig.

En moderne Sokrates

Etter rundturen har Øyvind Olsholt en fikosofisk prat med barna. Han kommer ikke med egne synspunkter, men stiller hele tiden spørsmål så de han snakker med skal reflektere over egne oppfatninger. Hvorfor tenker jeg sånn? Hvorfor tror jeg akkurat dette? Et verktøy til selvstendig og kritisk tenkning, og selvinnsikt.

Hva var det vi så? sier han.

Var det noe dere syntes var rart? sier Øyvind.

Noe dere vil spørre om?

Ola sa så masse, utbryter Leon.

Det er vanskelig å velge hva jeg skal spørre om!

Vi fikk vite så mye at det ikke er noe å lure på, mener Jens Kasper.

Du starter spennende samtaler, sånn som Sokrates? spør jeg. Så ungene kan oppnå innsikt i eget tankeliv.

Det er hans metode, nikker Øyvind.

Men de må gi meg noe tilbake som vi kan jobbe med. Da går det veldig fint! Jeg liker godt å filosofere sammen med barn, smiler han.

Det er vanskelig å spørre fordi vi vet for mye... Akkurat det samme som Sokrates sluttet seg til for 2000 år siden!

Viten er en dyd, mente Sokrates. Ergo den som vet hva som er riktig, vil også handle riktig. Hvis alle krealistene år med seg den, er det jo et bidrag til en bedre verden. Vil du vite mer om de spennende kursene? Les på www.krealist.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere