*Nettavisen* Nyheter.

Kreativt og fornyende fra Hellerud skole - Onsdag 26. januar

I Oslo skal det nå bli mulig å ta videregående skole på to år. Det er Hellerud skole som kommer med dette spennende tilbudet. KrF gratulerer rektor og lærere og håper de lykkes med initiativet. Det er nettopp slike kreative og fornyende tiltak vi trenger i den offentlige skolen for å favne behovene til ulike typer elever.
Kristelig Folkeparti vil ha en sosial skolepolitikk. Derfor tok vi initiativet til å få nye inntaksregler for videregående. Vi ville at også ønsket om å gå på nærskolen skulle telle med. Nå kan alle elever søke alle skoler i hele byen, og dersom de ønsker en skole i sin nærregion, vil de ha fortrinn til 50 prosent av plassene her.
Men KrF er også opptatt av en mangfoldig og dynamisk skolepolitikk. Da vi jobbet med inntaksreglene i komiteen, påpekte vi at inntaksreglene alene ikke ville være nok til å løse de utfordringene som osloskolen har fått de siste årene som følge av såkalt fritt skolevalg med opphoping av skolesterke og skolesvake elever på hver sine skoler. Flertallet påpekte at man i tillegg måtte jobbe aktivt med blant annet tildeling av linjer, oppbygging av temaskoler, skoleledelse og alternativ pedagogikk. Initiativet som Hellerud skole nå tar, går helt inn i det KrF her er opptatt av.
Det er synd at både elev- og lærerorganisasjoner og enkelte sosialistiske politikere var så raske med å være negative til studiekompetanse på to år da Helleruds tilbud ble kjent lørdag 15.januar. Det er helt unødvendig.
For det første ser vi ofte at skoleflinke elever kan være svært så sosiale og holde på med mye utenom skolen. For det andre dersom noen ønsker å sitte pal på skolebenken for å få studiekompetanse på to år, hvorfor skulle de ikke få lov til det? Det er deres valg. Også voksne kan velge å konsentrere seg om enkelte oppgaver i perioder. Dette er jo dessuten bare et tilbud til én klasse.
Det er gledelig at videregående skoler på østkanten av byen viser pågangsmot og stå-på-vilje. Mange av skolene her er kommet langt både innen IKT, opplæring i å starte egne bedrifter og det å skape flerkulturelle miljøer alt viktig kunnskap å ta med seg inn i fremtidens samfunn. Dette er kvaliteter som elever over hele byen bør bli bedre kjent med.

Aud Kvalbein (KrF), nestleder i Kultur- og Utdanningskomiteen, Oslo bystyre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.