RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
OUS tok blodprøver av menn med prostatakreft uten tillatelse.
OUS tok blodprøver av menn med prostatakreft uten tillatelse. Foto: Eirill Wiik (NTB scanpix)

Kreftpasienter ble tappet for blod uten tillatelse

Sist oppdatert:
I løpet av seks-sju år ble rundt 1.400 menn som var til behandling for prostatakreft ved Oslo universitetssykehus, ulovlig tappet for blod til forskning.

OSLO: Ingen av de 1.400 mennene hadde gitt samtykke til at det ble tappet to ekstra blodprøveglass i forbindelse med behandlingen på sykehuset, men forskningsleder Stein Kvaløy ved OUS sier de fleste av dem hadde samtykket til å delta i en forskningsstudie, skriver VG.

- Men de var ikke forespurt eksplisitt om å gi mer blod enn det som var nødvendig for behandlingen de fikk, sier Kvaløy til avisen.

Avdekket i 2013

Praksisen ble første gang avdekket i en intern rapport i mai 2013. Siden da har sykehuset ryddet opp i samarbeid med den regionale forskningsetiske komiteen (REK) og den nasjonale forskningsetiske komiteen (NEM).

Pasientene trodde de bare tok en vanlig blodprøve som del i kreftbehandlingen. Kvaløy sier sykehuset har tatt, og fortsatt tar, saken svært alvorlig.

Han bekrefter at det rutinemessig ble tatt blodprøver fra 1.399 pasienter på bakgrunn av et samtykke som ikke ga lov til å ta ekstra blodprøver til forskning.

Les også: - Virker som om Ap bruker minoriteter i et taktisk spill

Bedt om unnskyldning

All forskning basert på disse pasientene er lagt på is i påvente av at sykehuset har fått ryddet opp.

I desember i fjor ble pasientene kontaktet og bedt om unnskyldning. De ble også bedt om å signere et nytt og korrekt samtykke med tillatelse til å bruke blodprøvene til forskning. 95 prosent har sagt ja, noe som gleder OUS.

Pasient- og brukerombud Anne-Lise Kristensen i Oslo og Akershus slår fast at pasienter har krystallklar rett til å vite hva slags forskning de er med på. Mangelen på respekt i denne saken er det mest alvorlige, mener hun. 

Les også: Katastrofeøvelse på Sjursøya

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere