RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krevende budsjett

Det blir et spennende år for Bydel Nordstrand i 2008. Bydelsdirektøren har lagt frem et budsjett i balanse, uten å kutte lovpålagte tjenester. Alle som har fulgt økonomien til bydelen de siste årene, vet at det er ambisiøst.

Samtidig er det nødvendig. For her må det jobbes på flere fronter. Bydelene må få bedre økonomiske rammer i forhold til de tjenestene de pålegges å løse . Men en vedvarende situasjon med økende merforbruk i forhold til innmeldte budsjetter gjør det ikke lettere for Bydel Nordstrand i dialogen med Rådhuset.

Derfor er det mer enn gode ønsker som deles ut når bydelsdirektør Per Johannessen legger frem sitt budsjettforslag. Det skal brukes færre sykehjemsplasser. Hjemmetjenesten skal kutte 3 700 timer fra årets forbruk.

Barnevernet styrkes, men må samtidig nøye overvåkes med tanke på overforbruk. Full barnehagedekning blir det heller ikke neste år, og det er "ryddet opp" i sosialhjelpsutbetalingene.

Det mest gledelige sett fra et brukersynspunkt må være at eldresentrene og Lambertseter-klubben skjermes. Trolig vil også dagsenteret flyttes fra sistnevnte sted til et mer egnet lokale.

Til tross for dagens vanskelig situasjon legges det opp til balanse innenfor rammen på drøye 790 millioner kroner. I år styres det mot et overforbruk på 25 millioner kroner. Det er ikke mye som skal gå galt før balansen forrykkes også neste år.

Når en reduksjon i sykehjemsplasser fra gjennomsnittlig 512 til 493 er en av premissene, sier det seg selv at det er lite som skal til for at det blir overforbruk igjen. Penger til barnevern er også et eksempel på en tjeneste det er vanskelig å lage eksakte prognoser på. Opparbeidet underskudd skal betales, og bydelen satser som tidligere å få lov til å betale underskuddet sitt tilbake over to år.

Det er likevel lov til å være forsiktig optimist i forhold til bydelsøkonomien. Det virker som administrasjonen har en langsiktig plan med den jobben de gjør, og har arbeidet grundig med problemene. Med nærmest fra uke til uke-oppfølging helt fra januar kan det være grunn til å håpe at økonomien endelig kommer i balanse.

Men budsjettforslaget svekker ikke behovet for en gjennomgang av kriteriesystemet. Det er ikke mye som skal gå galt før balansen forrykkes også neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere