*Nettavisen* Nyheter.

Krevende etterforskning av Oslo katolske bispedømme

Oslopolitiet bar ut flere esker da de gjennomførte razzia i lokalene til Oslo Katolske Bispedømme sist torsdag.

Oslopolitiet bar ut flere esker da de gjennomførte razzia i lokalene til Oslo Katolske Bispedømme sist torsdag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Politiet er forberedt på en lang og krevende etterforskningen for å komme til bunns i medlemslistesaken i Oslo katolske bispedømme.

02.03.15 12:17

OSLO SENTRUM: Politiet gjorde torsdag i forrige uke et omfattende beslag på tre steder i Oslo, i bispedømmets kontorlokaler i Akersveien i Oslo sentrum, hjemme hos biskop Bernt Eidsvig og hos bispedømmets økonomisjef.

Det var en anmeldelse fra en ansatt som førte til at politiet aksjonerte. Før helgen anmeldte også Fylkesmannen i Oslo og Akershus forholdet.

Biskopen og økonomisjefen er siktet for grovt bedrageri og medlemsjuks. Det skal dreie seg om et beløp i størrelsesorden 50 millioner kroner og en praksis som har pågått over flere år.

Les også: Katolsk biskop: - Vi er svært ulykkelige

PC-beslag mest krevende
– Vi har så vidt begynt å se på beslaget. Den mest krevende delen av beslaget er datamaskiner som skal gjennomgås av datakrimgruppen. De analysene tar tid, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt.

En del av beslaget skal sendes til Oslo tingrett som skal vurdere om det er beslag politiet kan ta eller om det er underlagt taushetsplikt siden det kommer fra en kirke.

Rusdal sier at det ikke påvirker etterforskningen så mye at også Fylkesmannen har anmeldt saken.

– Bortsett fra at vi kan få dokumenter til etterforskningen dersom vi trenger det.

Les også: Thomas er Oslos innbygger nummer 650.000

Ingen nye avhør
Samme dag som beslagene ble gjort, ble biskopen, økonomisjefen og noen andre ansatte i bispedømmet brakt inn til lange avhør på Politihuset i Oslo.

– Vi har ikke gjort noen nye avhør etter det. Det er absolutt aktuelt med flere avhør, men innledende avhør er avsluttet, sier politiadvokaten.

Politiet regner med at det vil ta mange måneder før de har gjennomgått hele beslaget.

Hele etterforskningen er innenfor Oslo politidistrikt. Økokrim er ikke involvert. (©NTB)

Les også: Akhtar Chaudhry rett til topps på Blogglisten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.