*Nettavisen* Nyheter.

Krever 21,5 millioner av Naturbetong

Retten slo fast at blokkene inntil Odd Carlings tomt var ulovlig oppført. Foto: Vidar Bakken

Odd Carling mener at hele fortjenesten på et ulovlig byggeprosjekt skal inndras. Det dreier seg om 21,5 millioner kroner.

VINDEREN: Odd Carling gikk til sak mot Naturbetong, som førte opp blokker på nabotomten i Ivar Aasens vei på Vinderen. På denne tomten hvilte en tinglyst servitutt, som satte begrensninger på hva som kunne bygges der. Naturbetong bygget blokkene og tok ikke hensyn til at Carling varslet at servitutten skulle prøves i rettsapparatet. Saken endte til slutt i Høyesterett som fastslo at oppføringen av de fire boligblokkene var i strid med den tinglyste servitutten og dermed var ulovlig oppført.

Da erstatningssaken startet i Oslo tingrett vant Carling og naboene frem også der. Nå ventes ny dom i lagmannsretten (se faktaboks)

Resultat av ulovlig handling

– I fjor ble Naturbetong AS dømt til å avstå cirka 9,2 millioner av den fortjenesten på 21,5 millioner de oppnådde gjennom det som rettsapparatet har fastslått er ulovlige oppføring av boligblokker i Ivar Aasens vei 2. Snart vil vi få vite hvordan lagmannsretten ser på spørsmålet om det skal lønne seg å gjennomføre ulovligheter i Norge. Det dreier seg om Naturbetong AS skal få beholde gevinsten på 21,5 mill som de oppnådde gjennom bygging av boligblokkene. Mine naboer og jeg mener selvfølgelig at Naturbetong AS må avstå hele gevinsten de har oppnådd som resultat av den ulovlig handlingen. Noe annet vil stride mot alle prinsipper for rettferdighet, sier Carling, som er redd for at et annet resultat vil danne svært uheldig presedens.

Spekulative byggeprosjekter

– Hvis ikke en ulovlig utbygging på andres bekostning får konsekvensen at berikelsen i sin helhet blir inndratt, vil det åpne for nye spekulative byggeprosjekter som i utgangspunktet er lovstridige. Hvis lagmannsretten ikke fradømmer utbyggeren hele gevinsten, vil det jo bare være et spørsmål om «hvor mye» man kan tjene på å gjøre noe ulovlig. Det ville være helt absurd, sier Carling

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.