RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever at brannmennene blir hørt


Varaordfører Libe Riebe-Mohn (Ap) sier at byråd Melby må begynne å høre på brannmennen.
Varaordfører Libe Riebe-Mohn (Ap) sier at byråd Melby må begynne å høre på brannmennen. Foto: Arkivfoto
Varaordfører Libe Rieber-Mohn sier at brannmennenes varsko må bli hørt. Hun mener at det ikke er tid til å vente på en analyse.

OSLO: Varaordfører Libe Rieber-Mohn (A) sender i dag en rekke spørsmål til byråd for Miljø-og samferdsel, Guri Melby (V).

Bakgrunnen er at det er et så stort gap mellom hva brannsjef Jon Myroldhaug og ansatte i brannvesenet sier.

– Jeg er bekymret, sier Rieber- Mohn.

BAKGRUNN: Farlig mangel på røykdykkere

Må ta brannmennene på alvor

Flere brannmenn har fortalt dittOslo at de er i en sårbar situasjon. Det er for få røykdykkere, for lite penger og mangel på satsing på OBRE. De har fortalt avisen at beredskapen er for dårlig og at de opplever at ledelsen skyver problemene under teppet.

Byråd Melby uttalte i går til dittOslo at hun har tillit til brannsjefens beskrivelse av situasjonen.

– Flere brannmenn beskriver en sårbar situasjon og det er en så ulik virkelighetsbeskrivelse mellom brannsjefen og de ansatte. Jeg synes byråden tar for lett på de beskrivelsene som kommer fra brannmennene, sier Rieber-Mohn.

Varaordføreren peker på endringene i samfunnet, økende terrortrussel og flere beboere i Oslo. Til tross for dette øker ikke beredskapen.

– Jeg blir ekstra bekymret når vi ser på de store brannene i nord denne vinteren. Vil brannvesenet i Oslo klare å håndtere noe slikt? undrer Rieber- Mohn.

Kan ikke vente på analysen

Iløpet av året skal det utføres en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS). Byråd Melby ønsker å vente til analysen er på plass før hun vurderer situasjonen. Denne skal være klar i desember. Etter det dittOslo kjenner til skulle den egentlig foreligget i desember i fjor.

Rieber-Mohn sier at analysen er viktig, men hun er kritisk til hva denne faktisk dekker.

– Flere av de tillitsvalgte har påpekt at denne analysen ikke er dekkende nok.

Hun mener også at byråden ikke kan vente til analysen er klar.

 – Vi vil vite om byråden skal ta initiativ til andre måter å kartlegge risikoen og sårbarheten på. Vi spør også hvorfor virkelighetsbeskrivelsene brannsjefen og brannmennene har er såpass ulike.

Flaks gjør at det går bra

Hovedtillitsvalgt Bjørnar Aronsen i OBRE bekrefter at de er kritiske til analysen.

– Skal man få et rikig bilde bør noen utenfra analysere det vi gjør. Det er flinke personer som jobber med den, men det er våre egne. Dermed blir det ikke helt objektivt, sier Aronsen.

Han støtter Rieber-Mohns utspill om at OBRE ikke kan vente til ROS-analysen foreligger.

– Det tar for lang tid. Vi må tenke på sikkerheten til brannmennene. I dag har vi ikke nok mannskap, det brytes regler og foreskrifter. Det har gått bra til i dag, men det er med en dose flaks. Hvem tar ansvaret når det går dårlig? sier Aronsen.

Han er helt klar på hva som må gjøres med en gang, og det er å ta inn flere i brannvesenet. Rekrutteringen må økes slik at det alltid er 60 personer på vakt.

– Tallet er nøye gjennomtenkt, og hovedverneombudet støtter oss. Er det 60 på vakt døgnet rundt, vil vi ha en styrke som er mottakelig for det meste, hevder tillitsvalgte.

Han raser over dårlig satsing på OBRE og mener at kutt i brannvesenet fører til kutt i stillinger. Da blir beredskapen dårlig.

– I dag er det til og med slik at vi ikke får avviklet ferie. Politikerne kutter, men de må også skjønne at de får det de betaler for.

Må legge penger på bordet

Rødts leder Bjørnar Moxnes deler brannvesenets bekymring.

– Mottoet til OBRE er "i tjeneste for å redde liv" og ikke i tjeneste for å redde budsjett. For lite penger er farlig for befolkningen og for brannvesenet, sier Rødts Moxnes.

Han sier at direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har kommet frem til at Oslo vil bli en brannfelle dersom oljeanlegget på Sjursøya tar fyr.

– Dette er jo i verste fall, men slik situasjonen er i dag, ville ikke brannvesenet hatt nok mannskap i akuttfasen. Det er farlig lav bereskap, og det er skremmende, sier Moxnes.

Han påpeker at Guri Melby nå må ta signalene på alvor.

– Byråden må ta grep, og vil hun ikke ta det, må vi sørge for at hun tar grep, sier Moxnes.

Han er beredt på å få med seg SV, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet for å si klart i fra.

I tillegg mener han at pengene til en økt beredskap finnes. Moxnes trekker fram John Henrik Franckes regnestykke.

– En forsvarlig bemanning vil koste 5-6 millioner sier Francke. Oslo kommune brukt det dobbelte på å sende 23 politikere og byråkrater til Sotsji for å smiske med IOC-pampene. Det kostet mellom 10-12 millioner kroner av våre skattekroner. Det viser at det er penger, raser Moxnes.

– Det er på tide å handle og det er på tide at Melby tar det ansvaret hun har. Det er vel så viktig å ha en god beredskap som å sende politikere til Sotsji.

 

ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO

Her er boligen alle vil ha

Tre barnehager konkurranseutsettes

Russen avviser "voldtektsknutene"

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere