*Nettavisen* Nyheter.

Krever at Nordre Aker tar klimagrep

Tonje Vaksvik, Eirin Meinich, Idunn Hylland og Ingrid Strand fra Kjelsås og Korsvoll representerte Nordre Aker Natur og Ungdom på Landsmøtet i fredrikstad.

Lokalpolitikerne har også et miljøansvar, sier Nordre Aker Natur og Ungdom (NU).

Nordre Aker: Fra 4.-8. januar var fire medlemmer av Nordre Aker Natur og Ungdom på NUs landsmøte utenfor Fredrikstad. Sammen med rundt 200 andre representanter fra hele landet, var Tonje Vaksvik, Eirin Meinich, Idunn Hylland og Ingrid Strand fra Kjelsås og Korsvoll med på å vedta Natur og Ungdoms hovedsaker og politikk for 2008.

Kyoto-året

1. januar gikk vi inn i kyotoperioden som forplikter Norge til å begrense klimagassutslippene på 1990-nivå. Men Norge ligger langt unna å nå den målsetningen. Mellom 1990 og 2006 økte utslippene med 8%, og klimagassutslippene har vært rekordhøye i 2007, som følge av regjeringens olje og gasspolitikk, sier Eirin Meinich.

De fire jentene i Nordre Aker Natur og Ungdom krever at politikerne nå går over fra å komme med det de kaller tomme løfter, til å innføre konkrete tiltak som kutter Norges klimagassutslipp.

Bydelen må ta grep

Klimaendringene er farlige, urettferdige og allerede i gang. FNs klimapanel har anslått at vi må redusere utslippene med 60-85 prosent dersom vi skal greie å minimere skadene ved global oppvarming. Det er på tide at Norge nå tar ansvar og kutter sine klimagassutslipp, sier Tonje Vaksvik.

Hun mener det er nødvendig at også Nordre Aker kutter sine klimagassutslipp.

Alle utslipp kommer fra et sted, og dersom Norge skal greie å kutte sine klimagassutslipp og overholde sine internasjonale forpliktelser, er det viktig at også bydel Nordre Aker kommer med konkrete tiltak som kutter sine utslipp, sier Vaksvik.

Noen av de viktigste tiltakene som Nordre Aker kan gjøre er å sørge for å skifte ut oljefyrer i skoler og kommunale bygg. Dersom skolene ikke har lyst til å kutte oljefyringen, vil vi gå til politikerne og kreve at det blir gjort likevel. Der bydelspolitikerne ikke har fullmakt til å pålegge dette, ønsker vi at de skal fremme sakene for bystyret.

Bedre resirkulering

I tillegg ønsker vi at det tilrettelegge bedre for resirkulering og økt bevisstgjøring om miljøstasjonen på Grefsen, like ved Engebråten skole. Der kan man blant annet levere naturavfall og kompost. Stasjonen har vært der lenge, men mange kjenner ikke til den, sier Meinich til Nordre Aker Budstikke, og legger til:

Klimaendringene er den største trusselen verden står ovenfor, og det er de fattigste som rammes hardest. Nordre Aker Natur og Ungdom krever at politikere både nasjonalt og lokalt nå innfører konkrete tiltak for å kutte utslippene. Vi krever handling nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.