RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vigdis Borge taler for flere av brukerne som benytter seg av hjemmetjenesten i bydelen: – Vær så snill og ta med spriten opp til oss og vask hendene der! ber hun. FOTO: LINE RUNDMO
Vigdis Borge taler for flere av brukerne som benytter seg av hjemmetjenesten i bydelen: – Vær så snill og ta med spriten opp til oss og vask hendene der! ber hun. FOTO: LINE RUNDMO

Krever bedre hygiene

Mange i Stovner bydel, inklusive Vigdis Borge, er langt fra fornøyd med Hjemmesykepleien.

STOVNER: Borge har flere ganger tatt opp problemer med Hjemmesykepleien på BU-møter, uten at noe blir gjort. Problemene arter seg som dårlig kommunikasjon og forståelse mellom brukerne og de ansatte.

Et eksempel er god håndhygiene, som hun mener er livsnødvendig i disse dager, da svineinfluensaen herjer.

– Det står i arbeidsinstruksen deres at de skal ha med seg håndsprit opp til brukerne, og gni inn hendene med spriten der, som ikke gjøres. Hun som var her i dag, hadde ikke med seg sprit. «Det har jeg i bilen», sa hun, forteller Borge.

LES OGSÅ: Lydhør enhetsleder

Hun forteller at dette er et problem for flere av brukerne.

– Det er mange syke som er spesielt utsatt for smitte. Når hjemmesykepleien kommer utenfra, tar de på mange ting før de er innendørs. Derfor må de vaske seg med sprit med en gang de kommer inn til folk!

Følg arbeidslisten

Hun har sagt fra direkte til sjefene i Hjemmesykepleien.

– «Sånt skal ikke skje» sier de. Men det gjøres tydeligvis ikke noe med saken, for de samme tingene skjer igjen, forteller hun.

Ifølge Vigdis Borge er mange hjemmetjenestebrukere fortvilet over mangel på forståelse og respekt. Borge har tatt på seg ansvaret å være brukernes talerør.

– Mange folk tør ikke å si fra selv, og derfor ber de meg å legge fram sakene.

Hun nevner frustrasjoner omkring hygiene og arbeidslister som ikke følges.

– Det er en arbeidsliste hos alle brukerne. Som regel leser ikke de ansatte den. Det er slitsomt å måtte passe på at de gjør som de skal.

Farlig intimvask

En stor fortvilelse er også intimvasken. Når det ikke utføres riktig, er brukerne utsatt for infeksjoner.

– De må spørre og få det forklart hvis de er usikre. Jeg har tilbudt meg å komme bort og holde et informasjonskurs til de ansatte, sånn at de kan forstå brukerne og at dette kan gå som smurt, sier Borge.

En annen ting hun også ønsker å nevne, er hvordan de skal opptre før hjemmebesøk.

– De skal ringe på og presentere seg. Når man åpner døren skal de vise legitimasjon!

– Det er mange som bare sier «ja» i dørcallen, i stedet for å si hvem de er. Det gjør at vi føler oss utrygge. Vi vet jo aldri hvem av dem som kommer heller, så den som ringer på kan være hvem som helst, også folk med dårlige hensikter, sier hun.

Oppfordring

Vigdis Borge føler seg overkjørt og hun har snakket med andre som føler det samme.

– Jeg har holdt på å mase om dette siden 2000. Jeg er drittlei av å høre på meg selv. Det er hakk i plata med de samme tingene. Det eneste jeg ber om, er at de som kommer fra hjemmetjenesten behandler brukerne på en menneskelig og omsorgsfull måte, slik de selv hadde likt å bli behandlet. Du tar deg ikke til rette i et annet hjem, men du viser respekt, sier hun.

– Det fins ennå noen igjen som gjør jobben sin som de skal. Det vi frykter er at kanskje disse også blir borte i hjemmesykepleien, slik en del av de andre som gjorde en skikkelig jobb har blitt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere