*Nettavisen* Nyheter.

Krever et grønnere Stovner

Samferdselsetaten vil "pynte" rundkjøringene med betongegg. - Kommer ikke på tale. Her skal det være grønt, krever Per Opsahl (H).

STOVNER: Høyrepolitikeren fra Stovner går til felttog mot asfalt- og betongpreget i området rundt Stovner senter. Han er lei av å se på at fellesområder blir forsømt og neglisjert. I årevis har det vært krav om en generell estetisk opprustning. Så langt har samferdselsetaten i Oslo kommune vendt det døve øret til. Nå krever Per Opsahl og resten av Stovner bydelsutvalg nytenkning og handling for å gjøre området penere. - Sånn kan det bare ikke se ut, sier han.

Estetikk

Kampen har pågått i mange år allerede. Bydelen ønsker konkret at det blir gjort noe med rundkjøringene i Fossumveien og Karl Fossums vei. Det er minstestandard som gjelder her. Kun flat asfalt. Ingen blomster eller trær. Rett og slett stusselig og stygt, mener Høyre-politiker Per Opsahl i Stovner bydelsutvalg.
- Det bor tross alt endel mennesker her oppe, og da må det se ordentlig og pent ut rundt oss. Dette er uakseptabelt, lyder den klare beskjeden.
Estetikk var oppe som egen sak i bydelsutvalget nylig. Der fikk Opsahl full støtte av de andre partiene, minus Frp.
- Jeg støtter Opsahl, som er en utmerket representant for forskjønning av bydelen, mente Karl P. Olsen fra Ap.
- Det ser stusselig ut mange steder i Oslo. Rett og slett trist, vi trenger mer grønt. Hvis ikke samferdselsetaten klarer å holde orden, får vi gjøre det selv, sa BU-leder Tore Ludt.

Nei til egg

Oslo kommune har foreslått å legge et stort egg i rundkjøringene på Stovner. Opsahl rister på hodet av forslaget.
- I så fall skal vi nok få rullet det egget nedover og få det vekk. Dette gjør de for å slippe billig unna. Vi nekter en slik løsning, og det må de nok bare forholde seg til, sier Opsahl.
Det fins nok av eksempler på at en rundkjøring kan være innbydende og pen å se på. Kommer du kjørende fra Østre Aker vei og opp til Stovner, passerer du én ved Jorines vei.
- Den har Statens vegvesen ansvar for. Slik ønsker jeg også at det skal være her. Poenget er at det ikke skal være vedlikeholdsfritt. Folk skal komme en gang imellom og vise seg. Plante blomster, klippe gress, rydde opp og holde det i orden, krever Opsahl.
Håpet er at det skjer noe innen neste sommer. Da skal bilister og andre få et langt blidere og hyggeligere møte med bydelen når de kommer kjørende inn via de nevnte steder. Opsahl minner om at bydelen har vedtatt en egen folkehelseplan. Han ser tiltaket i et folkehelseperspektiv.
- Dette har noe med helhetsforståelsen av hvordan vi mennesker skal ha det. Vi er flinke til å unngå hoftebrudd, men den psykiske helsa får ikke like mye oppmerksomhet. Folk mistrives når det ser så forferdelig ut som her. Det oppleves belastende når ting ikke holdes i orden. Folk blir deprimerte, sier Opsahl.

Bare pent i sentrum?

Høyrepolitikerens inntrykk er at de kommunale etater nærmest gir blaffen i hvordan det ser ut i ytterkantene av Oslo. Så lenge sentrumsområdene ser pene og ryddige ut, er det ikke så farlig med resten.
- Jeg har vel holdt på med denne saken i ti år, og begynner å bli nokså lei. Hvorfor skal det ta 25 år og få satt fokus på dette? Det virker som det ikke er så farlig hvordan det ser ut på Stovner. Her skal man ikke bruke ei krone på bomiljøet. Dette går ikke lenger. Jeg husker at Selvaag donerte bort penger til en bydelspark med fontene på 80-tallet. Planen kom, men ble lagt i en skuff. Til slutt ga vi opp, sier Opsahl, som slett ikke har tenkt å gi opp denne kampen.
- Jeg vil ha petunia, begonia, tulipaner og trær. Folk jeg prater med, begriper ikke at det skal være så vanskelig, avrunder Opsahl.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag