RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aker sykehus' venner.
Aker sykehus' venner. Foto: ARKIVFOTO

Krever evaluering før Aker sykehus tømmes

Privat forslag fra oslopolitikere forlanger at helseministeren ikke går videre med «nedleggelsen» av Aker sykehus

AKER: Fermskrittspartiets Mazyar Keshvari, Rødts Erling Folkvord Krfs Aud Kvalbein ber om at bystyret skal henstille til helseministeren å sørge for at Helse Sør Øst ikke går videre med det som i praksis er nedleggelse av sykehusvirksomheten ved Aker.

Fare for pasienter

– Dette må de ikke gjøre før en evaluering er gjennomført, i samsvar med den enstemmige innstillingen av 6. mai 2010 fra helse- og omsorgskomiteen i Stortinget, uttaler Erling Folkvord til Lokalavisen Groruddalen.

LES OGSÅ: – Vi lar oss ikke skalte og valte med!

Han frykter det er fare for at pasienter blir skadelidende dersom den planlagte overføringen av ressurser og pasienter fra Oslo Universitetssykehus HF (dvs. Aker) til Akershus Universitetssykehus HF fra 1. januar 2011 ikke stanses.

– Ahus for dårlig

Bakgrunnen for at de på nytt tar opp saken om Aker sykehus i bystyret er flere:

Blant annet vedtaket fattet i Oslo bystyre vedtok 27. januar 2010, der Oslo kommune er bekymret for at bydelsoverlegene og ledelsen i bydelene Stovner og Grorud uttrykker at tilbudet ved Akershus universitetssykehus oppleves som dårligere enn det som ble gitt ved Aker sykehus.

– Med tanke på at Helse Sør-Øst planlegger å overføre ansvaret for en befolkning på 160 000 til Akershus universitetssykehus fra og med 01.01.2011, mener Oslo kommune at det er helt nødvendig å foreta en uavhengig evaluering av den overflyttingen som allerede er gjennomført og en evaluering av tilbudet som gis ved Akershus universitetssykehus før en gjennomfører ytterligere endringer, sier Folkvord om vedtaket fattet i januar.

Keshvar, Folkvord og Kvalbein understreker følgende:

– Oslo kommune vil peke på at Aker sykehus gjennom en årrekke har vært et av Norges mest veldrevne sykehus, med budsjetter i balanse, og med ansatte og brukere som har vært svært fornøyd.

Begrenset evaluering

– Det er igangsatt et begrenset evalueringsprosjekt, men dette oppfyller ikke kravene i innstillingen fra Stortingets helse- og omsorgskomité, påpeker de tre oslopolitikerne.

– Referansegruppen som har gjennomført evalueringen, foreslår at overføringen av pasienter utsettes med tre månder, og ikke kan gjennomføres slik som planlagt er, rett og slett fordi gruppen uttrykte bekymring av forsvarligheten av overføring av pasientansvaret fra 1.1.2011, sier Folkvord.

Økonomisk belastning

– Det legges dessuten opp til å overføre budsjettmidler tilsvarende en befolkning på anslagsvis 170 000 med virkning fra 1. januar 2011. Dette vil redusere budsjettrammen for Oslo Universitetssykehus med rundt 1,8 milliarder kroner i 2011, sammenlignet med dagens situasjon, sier Folkvird.

– Dersom Stortinget vedtar dette som en del av statsbudsjettet for 2011, skapes en drastisk forverra underskuddssituasjon i Oslo Universitetssykehus. Dette økte underskuddet vil da gjennom 2011 være som en motor som presser fram helsefaglig uforsvarlige reduksjoner i driften først og fremst ved Aker, men trolig også i andre deler av Oslo Universitetssykehus, påpeker Folkvord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere