RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever gransking av Midtåsenhjemmet

Pensjonistforbundet i Oslo krever gransking av alle konkurranseutsatte sykehjem i Oslo.

Midtåsen: Etter avsløringene om Ammerudlunden sykehjem vil pensjonistforbundet at særlig Midtåsen sykehjem som også drives av Adecco Helse skal granskes like grundig.

Dessuten har Adecco nå innrømmet ulovlig drift ved alle sine sykehjem.

LES OGSÅ: Adecco ut av Ammerudlunden

På Ammerudlunden har Adecco latt de ansatte arbeide 84-timers uke, det vil si 12 timer hver dag uten overtidsbetaling.

– Det er en turnus i strid med loven, sier leder for Pensjonistforbundet i Oslo, Einar Kjosmoen, til Norstrands Blad.

Adecco Helse som driver Ammerudlunden og Midtåsen sykehjem i Oslo har et overskudd på 100 millioner de siste fire årene.

Fare for feil

Kjosmoen som selv kommer fra Nordstrand synes dette er bekymringsfullt.

– En slik turnus påfører de ansatte større belastninger enn de får i en ordinær turnus og dermed større fare for å begå feil som rammer pasientene, sier Kjosmoen.

I strid med loven

– Manglende overtidsbetaling er også i strid med loven og med kontrakten Adecco har med Oslo kommune. Men en slik arbeidstidsordning kan forklare et høyt overskudd, påpeker han.

– I tillegg har ansatte på 12 timers vakter sovet i bomberommet på sykehjemmet, det er også i strid med lov og forskrifter, fortsetter han.

Innrømmer lovbrudd

Adecco Helse som ble avslørt av NRK Dagsrevyen på Ammerudlunden sykehjem i Oslo innrømmer både lovbrudd og arbeidsforhold under skandaløse forhold. I tillegg inrømmer de nå også ulovlig drift ved samtlige sykehjem som drives av eierselskapet.

Arbeidstilsynet har nå innledet tilsyn ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo. Byrådet har engasjert et revisjonsfirma som skal granske både Ammerudlunden og Midtåsen.

Adecco Helse, som er en av landets største private sykehjemskjeder, har altså latt disse forholdene finne sted, vel vitende om at det er ulovlig. De kaller den underbetalte rovdriften for «ønsketurnus» og hevder at det er de ansatte selv som har bedt om det.

De hevder at ledelsen brøt loven med åpne øyne for å tekkes de ansatte, ikke fordi det har vært lønnsomt. Adecco Helse har tjent 100 millioner kroner de fire siste årene.

– Det vi vet er at Adecco har gitt uriktige opplysninger til Sykehjemsetaten om turnuser og dessuten drevet lovbrudd gjennom mange år, sier Kjosmoen.

Han krever nå at det skal foretas en grundig gransking av alle sider ved driften av både Ammerudlunden og Midtåsen.

Dessuten mener Pensjonistforbundet at det er høyst nødvendig med en gransking av alle øvrige konkurranseutsatte sykehjem.

– Vi må kunne forsikre eldre og hjelpetrengende i Oslo om at disse sykehjemmene driver i samsvar med lover og avtaler, sier han.

Må rydde opp

Spesielt oppsiktvekkende er det at Ammerudlunden tidligere har fått flere priser og høstet lovord av politikere. Noe som nå hører historien til.

– Beretninger i media om kyniske private firmaer som underbetaler ansatte og tilbyr dem ulovlige arbeidsvilkår vil ikke friste noen til å tenke seg en framtid som ansatt i sykehjem, sier Kjosmoen.

– Det er derfor nødvendig at kommunen nå rydder opp og sørger for at ansatte får lønns- og arbeidsvilkår i de konkurranseutsatte sykehjemmene i Oslo som er i samsvar med lover og forskrifter og gjeldende tariffbestemmelser, avslutter Kjosmoen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere