RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever klimaendring


Sigrid Elise Høeg og Helene Signe Olsbye Pedersen henger opp banneret. Foto: Privat
Sigrid Elise Høeg og Helene Signe Olsbye Pedersen henger opp banneret. Foto: Privat
Natt til 19. februar hang Nordstrand Natur og Ungdom opp to bannere, et på broa over Mosseveien og et på broa ved Bøler T-banestasjon. De krever klimaendring.

BØLER/NORDSTRAND: – Klimaendringene er farlige, urettferdige og allerede i gang, og vi må gjøre vårt for kraftig reduksjon av klimagassutslippene i Oslo, nå! sier Elise Lystad, leder i Nordstrand Natur og Ungdom.

Ta ansvar nå!

– Hvert år dør mellom 550 og 2200 mennesker grunnet skader fra svevestøvet som forårsakes av dekk som sliter mot asfalt. Hvert år brytes også grensa for lovlig luftforurensning. I et så velstående land som Norge er ikke dette akseptabelt. Vi må ta ansvar og bruke kollektivtransporten, fortsetter Elise Lystad.

Hun tror de fleste vet at de burde bruke kollektivtransporten, men sier det dessverre er vanskelig for mange å velge dette tilbudet.

– Det er allmenn kunnskap at hvis noe skal bli attraktivt må det lønne seg økonomisk, så hvorfor har Ruter satt opp prisene? Å gjøre kollektivtransporten dyrere er starten på en ond sirkel; når det blir dyrere, er det flere som ikke betaler og da sniker. Når flere sniker får Ruter inn mindre penger som igjen betyr at de må sette opp prisene for å dekke pengebehovene, sier Lystad.

Flere problemer

– Dyre reiser er dessverre ikke kollektivtrafikkens eneste problem. Kollektivtilbudet er upålitelig, det er ofte noe som skjer, for eksempel strømstans, og dette skaper forsinkelser, sier Maria-Clara Doupovec, også fra Nordstrand Natur og Ungdom.

– Det må gis mer penger til kollektivtrafikken, og disse pengene må brukes til å gjøre det billigere og mer attraktivt å reise kollektivt, fortsetter hun.

Flere folk

– Befolkningsvekst er også et faktum. I 2030 vil det være 400.000 flere innbyggere i Oslo og Akershus. For at kollektivtransporten alene skal dekke dette økte transportbehovet, må antall kollektivreiser i Norges seks største byer, øke med 80 prosent. Hvis dette målet skal være reelt, må det komme ei storsatsning på kollektivtransporten, og det fort, sier de to damene fra Nordstrand Natur og Ungdom.

Nå krever de et billigere og bedre og mer attraktivt kollektivtilbud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere