RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever løft for helse i skolen

– Elever får ikke det helsetilbudet de har krav på når helsetjenesten på skolene har så lav bemanning som de har, sier høyrepolitiker.

GRORUDDALEN: Afshan Rafiq (H) stilte i slutten av januar følgende spørsmål til helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, i regjeringens spørretime: Hvilke konkrete tiltak vil regjeringen sette i gang for å styrke skolehelsetjenesten?

Skader og mistrivsel

– Skolehelsetjenesten er en meget viktig del av skolen, men det viser seg nå at skolehelsetjenesten på mange skoler rundt om i Norge har liten tid til rådighet per elev blant annet på grunn av lav bemanning.

Det bidrar til at mange elever ikke får det helsetilbudet de har krav på.

Skolehelsetjenesten trenger et nasjonalt løft, ikke minst fordi en helsesøster kan fange opp signaler om psykiske belastninger, skader og mistrivsel på helt andre områder enn lærere, sier Afshan Rafiq.

Kommunen som betaler

Hun får støtte fra helseministeren:

– Jeg er helt enig med representanten Rafiq i at skolehelsetjenesten er en viktig del av skolen, sier Strøm-Erichsen.

– Skolehelsetjenesten er i all hovedsak finansiert gjennom kommunenes frie inntekter. Regjeringen har imidlertid en egen tilskuddsordningen til helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Denne ordningen ble styrket med 10 mill. kroner i statsbudsjettet for 2012, slik at tilskuddet nå er på 19,2 mill. kroner. Tilskuddet gis til kommuner etter søknad, og kommuner som ønsker å styrke disse tjenestene som en del av en helhetlig satsing på forebygging skal prioriteres.

Revidering

Helsedirektoratet arrangerte nylig et todagers seminar med blant annet representanter fra kommuner og relevante fagmiljøer og fagforeninger om hvordan helsestasjons- og skolehelsetjenesten best kan styrkes.

På bakgrunn av foreløpige tilbakemeldinger fra Helsedirektoratet er det mest sannsynlig at det blir foretatt en revidering av forskriften som regulerer helsestasjons- og skolehelsetjenesten.

– Jeg vil ikke forskuttere innholdet i en slik revidering, men anser at dette vil bli en svært viktig prosess for å legge grunnlaget for en styrket helsestasjons- og skolehelsetjeneste. De utfordringene som er blitt avdekket i forbindelse med tilsyn, og som har blitt løftet fram i faglige fora, vil være viktig underlagsmateriale for en slik revidering, påpeker hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere