Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever mer penger til politi og tollvesen

Audun Lysbakken krever mer penger og politisk handling for å få bukt med salg av smuglersigaretter i Norge.
Audun Lysbakken krever mer penger og politisk handling for å få bukt med salg av smuglersigaretter i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Audun Lysbakken (SV) utfordrer regjeringen etter Nettavisens avsløringer.

OSLO: - Det er åpenbart et problem at det omsettes store mengder smuglersigaretter i Norge, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han påpeker at det er et problem for samfunnet som helhet, og for kjøpere som ikke kan være sikre på hva sigarettene inneholder.

- Det er også grunn til å frykte at salg av smuglersigaretter gjør det vesentlig lettere for mindreårige å få tak i tobakk, sier Lysbakken.

Tidligere denne uka fortalte dittOslo.no om massivt salg av illegale sigaretter på gata i Oslo. For bare femti kroner kan man skaffe seg en tjuepakning sigaretter illegalt. Straffene er ikke-eksisterende for kjøperne.

Les også: Her kjøper han sigaretter for femti kroner på gata i Oslo

Inneholder arsenik, midd og bæsj
Også en rekke kiosker selger illegale sigaretter i Oslo. I følge en rapport fra Europol kan slike sigaretter være direkte helsefarlige og inneholde arsenikk, midd og bæsj.

- Det jeg selger, kjøper jeg av rumenere som smugler dem inn via Sverige, forteller en kioskeier til Nettavisen.

Kioskeieren forteller at han har hatt både tollvesen og politi på besøk, men at de kun fant én kartong. Dermed er også straffereaksjonene fraværende.

Et vanlig syn, ifølge politiet. Her selges illegale sigarettpakker for en femtilapp på gata i Oslo.


Også bransjeorganisasjonen Virke reagerer på manglende tiltak mot salg av smuglesigaretter, og peker på en feilslått anti-røykepolitikk fra norske myndigheter.

- Vi er skuffet. Når vi ser den enorme politiske viljen til å få bukt med tobakksforbruket i Norge, og villigheten til å bruke avgifter for å redusere forbruket, så er vi skuffet over at man ikke ser sammenhengen mellom avgiftsnivået og illegal omsetning, sier direktør for kiosk, bensin og servicehandel i Virke, Torstein Schroeder.

Les også: Her blir han tatt på fersken

- Må straffes
Alvorlig, mener Lysbakken, som ber regjeringen se på både regelverk og strafferammer.

- Det er klart at salg av smuglervarer må slås ned på og straffes. Hvis politiet mangler lovhjemmel for å kunne stanse kiosker som selger smuglersigaretter, må reglene endres, sier han.

Han mener økte ressurser til både tollvesenet og politiet er løsningen.

- Når det avdekkes smugling i så stor skala, er det åpenbart at regjeringen bør ta grep. De må sikre at tollvesenet har nok kapasitet til å gjennomføre hyppige grensekontroller, og at politiet har ressurser til å motarbeide denne typen kriminalitet.

- Hvilke grep vil SV gjøre for å hindre dette?

- Vi forventer at regjeringa tar saken på alvor, og at Justisdepartementet kommer med et tydelig svar på hva slags tiltak de vil sette i gang for å få bukt med det illegale tobakksmarkedet i Norge, sier Lysbakken.

Henviser til Arbeiderpartiet
Salg av smuglersigaretter i Norge er ikke et nytt problem, og har vært en del av internasjonal kriminell virksomhet i en årrekke.

Likevel ønsker ikke SV å svare på hvorfor de ikke gjorde noe for å forhindre dette de åtte årene de selv satt i regjering.

«I og med at det var Arbeiderpartiet som styrte justisdepartementet i hele vår regjeringsperiode, er det fint om dere henvender dere til AP når det gjelder hva som blei gjort og ikke gjort i den perioden», skriver justispolitisk rådgiver i SV, Mina Finstad Berg, i en e-post til Nettavisen.

Les også: - Dette er en del av et flerhodet uhyre

Se video: Her kjøper han sigaretter for femti kroner på gata i Oslo:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=FMV8IjQFkWUtUtbicD-M3_BkPSN3rgMfI7KffseQXpjncGvgMc3AbblCgDW1SnuWnyG1HuztpV3sWRN7sNgm3LKjhGMJhzVLYBLhR7pWiv8F_rq2gMMQ_E5r23PrrZrPJF67Sxbzl9s&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Video: Philip Morris

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere